Hirdetés

A kormány ma bejelentette, hogy tovább lazítanak a járványügyi előírásokon, és holnaputántól Budapesten is megszűnnek a kijárási korlátozások. A lazítást elrendelő rendelet mellett egy másikat is kiadtak, amely az üzlethelyiségek fűtését és légkondicionálását szabályozza. Eszerint csak olyan hűtő-fűtő berendezés használható, amely a szabadból veszi a levegőt.

Bár Budapesten még nem, de a megyékben (beleértve Pest megyét is) hamarosan megengedett lesz a tartózkodás az éttermek, kávézók, cukrászdák belső, zárt részében.  A fokozott fertőzésveszélyre való tekintettel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben  kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható – olvasható a rendeletben. Azonban ez nem vonatkozik azokra a helyiségre, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, valamint az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezésre.

Szintén az index írta meg, hogy holnap éjféltől szűnnek meg a korlátozások Budapesten.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma az M1 által közvetített bejelentésében sorolta fel, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a lazítások:

  • a másfél méteres távolságot meg kell tartani egymástól.
  • Az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése kötelező.
  • A közterületek, parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak hétfőtől.
  • A 65 év felettiek 9-12 között látogathatják az üzleteket, mindenki más az ezen kívüli időszakban.
  • A piacok nyitvatartásáról és az időseknek fenntartott sávról a kerületi önkormányzatok rendelkezhetnek.
  • Az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban a teraszokat megnyithatják, bent viszont nem lehet fogyasztani. A védőtávolsághoz szükséges feltételekről az üzemeltetőknek kell gondolkodniuk.
  • A strandok, a szabadtéri múzeumok, a fürdők és az állatkert nyitva tarthat – bárki által korlátozás nélkül igénybe vehetők.
  • A vendéglátóhelyeknek 2020. szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után. Ezt azzal indokolta Gulyás, hogy óriási veszteségeket szenvedtek el ezek a helyek.
  • Az istentiszteteket és miséket meg lehet tartani,
  • ahogy az esküvőket és a temetéseket is. Június 15-étől lehet lagzi is, ha 200 főnél kevesebben vesznek részt rajta.

A rendelkezéseket később, szombat este a Magyar Közlönyben is kiadták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás