Hirdetés
greenfo/MTI

A Nemzeti Civil Alap (NCA) jövőre várhatóan mintegy 2-3 milliárd forintos forrással gazdálkodhat, ami harmada-negyede a néhány évvel ezelőttinek, így a zöld civil szervezetek forrásai, és lehetőségei is szűkülnek – mondta Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke.

A bizottsági elnök zöld civil szervezetek képviselőivel találkozott, és cserélt véleményt többek között a civileket érintő finanszírozási kérdésekről, különös tekintettel a jövő évi büdzsére.  Magyarországon a becslések szerint mintegy 40 ezer civil szervezet működik. Ebből 500-600-ra tehető azoknak a zöld civil szervezeteknek a száma, amelyek jól érzékelhetően tevékenykednek szakterületükön – közölte Jávor Benedek, aki szerint a korábbi Környezetvédelmi Minisztérium "fénykorában" csaknem 1 milliárd forintos forrást biztosított évente a zöld civil szervezeteknek. Ez az összeg a válság miatt mintegy 300 millió forintra olvadt később. Jövőre pedig várhatóan 138 millió forint jut erre a célra.

A ténylegesen működő zöld szervezetek tevékenységét a forráshiány nagyon megnehezíti – esetenként akár el is lehetetlenítheti -, mivel a külföldi pályázati pénzekhez sem tudnak hozzáférni önerő híján. Pedig ezek a szervezetek gyakran jelentős foglalkoztatók is, és egyes számítások szerint többet fizetnek be a költségvetésbe, mint az onnan kapott támogatás. Mindemellett komoly szakmai munkát is végeznek a környezetvédelem területén.
A konzultáción a pénzügyi nehézségeken túl szóba került – a várhatóan még a mostani ülésszak idején a Parlament elé kerülő – civiltörvény is. Ezzel kapcsolatban a legfontosabbnak a résztvevők a közhasznúság kérdéskörét tartották, azaz, hogy miként lehet egy-egy civil szervezet közhasznú, milyen kritériumoknak kell megfelelnie. Továbbá a források hogyan oszlanak meg a közhasznú státuszú, és az azt el nem nyert szervezetek között.

Beszéltek a civil érdekérvényesítés lehetőségeiről is. Például a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) működéséről. Ebbe a szervezetbe a jelenlévők szerint olyan zöld civil szervezet képviseli a környezetvédőket, amelyet sokan nem ismernek, és kormány közelinek vélnek – mondta Jávor Benedek. A bizottsági elnök tájékoztatása szerint a környezetvédelmi intézményrendszer működésével kapcsolatban abban egyetértés alakult ki, hogy az idein finanszírozási gondok jövőre várhatóan fokozódnak. Ez pedig felveti az intézményrendszer működésképtelenségének lehetőségét. Az intézményrendszer átalakítása szintén téma volt, például a vízügynek a Belügyminisztériumhoz való kerülése, illetve a természetvédelmi őrszolgálat átszervezése is.

A Paksi Atomerőmű élettartam-hosszabbításának, illetve bővítésének ügye ugyancsak téma volt a konzultáción. Ezzel kapcsolatban egyetértés volt abban, hogy a bővítés nemcsak környezeti, hanem közgazdaságilag is káros. A forrásokat az energiatakarékosságra, a hatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások szélesebb körű alkalmazására kellene fordítani – mondta Jávor Benedek.

KSH adatok a civil szervezetekről >>>

Kapcsolódó anyagok:

Jelentősen csökken a civilek támogatása

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás