Természet- és környezetvédelmi mozgalmak és pártok – Az eltűnő tartalom nyomában

2023. április 19.

Hírek

A hazai természet- és környezetvédelmi mozgalmaknak nincs időben messze vezető politikai múltja. A rendszerváltáskor fedeztük fel magunknak, és például a Fidesz is maga előtt tolta Illés Zoltánt (kémikus), mint nyerőembert ebben az ügyben, aztán ejtette. Sőt, mára eltörölte az Európai Unió tagországaiban egyedülállóan a környezetvédelmi minisztériumot. Minek az má’, la!

Az Orbán-kormányok környezetpolitikájáról: sem a múlt, sem a jövő

2019. november 14.

Hírek

Egy társadalom érettségére, tagjainak felelősségérzetére az is jellemző, hogyan viszonyulnak a környezeti kérdésekhez. Az ember és minden más élőlény létezésének feltétele a bolygón évmilliók alatt kialakult természeti környezet, kötelességünk tehát a természeti kincseket észszerűen használni, a környezet szennyezését elkerülni, az értékeket megőrizni a jövő generációk számára. Napjainkban kiemelten fontos erről a kérdésről beszélni, hiszen a… Tovább »

A zöldmozgalmak politikai identitása

2019. szeptember 16.

Hírek

Önálló ideológia-e a zöld világnézet? Három beszélgetőtárs, három világkép, izgalmas, nagy vita az Új Egyenlőség első őszi teltházas közbeszélgetésén. Pogátsa Zoltán vendégei voltak Jávor Benedek, volt Európai Parlamenti képviselő, a Párbeszéd politikusa és Kádár Barnabás, a Momentum egyik vezető politikusa.

MSZP – civil zöldek megbeszélés

2015. február 10.

Helyszín: Budapest, Ipoly utca 3.

Sajtótájékoztatók

A Magyar Országgyűlés 2015. évi tavaszi ülésszaka során több olyan törvény is módosításra kerül, amely érinti a hazai és nemzetközi zöld civil és szakmai szervezetek tevékenységét is.

Ausztráliában nyírják a környezetvédőket

2014. július 25.

Hírek

Hangosan tiltakoznak a tudósok az ellen, hogy az ausztrál kormányzat lebontja a környezetvédelmi rendszert. A természetvédőket tömörítő szervezet arra kérte a kormányt, hogy hagyjon fel a kártékony ipari tevékenységeket kritizáló környezetvédők kipécézésével.

Önálló zöldminisztériumot kérnek Orbántól a civilek

2014. április 16.

Hírek

Országos zöld civil szervezetek levélben kérik Orbán Viktort, hogy az új kormányzati struktúrában erősítse meg a környezetügyet és állítsa vissza a környezetvédelmi tárca egységét és önállóságát.

24. civil zöld találka

2014. március 9.

Hírek

Idén április 25-27 között a komáromi Monostori Erőd, Duna bástyája ad otthont a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 24. Országos Találkozójának. Jelentkezési határidő – 2014. március 31. hétfő!

Zöld jelzés az idei Zöld Országos Találkozónak

2013. január 7.

Hírek

Elindult a jelentkezés a márciusban Gödöllőn megrendezendő 23. Zöld Országos Találkozóra. Végleges a hivatalos program, amiben a zöld civil szervezetek képviselői mellett minden érdeklődő vonzó programokat találhat.

20 éves lett az Ökotárs Alapítvány

2012. március 9.

Hírek

Rendhagyó módon ünnepelte alapításának 20. évfordulóját a környezetvédő szervezetek és a civil társadalom támogatása mellett elkötelezett alapítvány: nem kapott, hanem adott ajándékot. Az ünnepség alkalmából jelent meg A zöld 35 színe című interjúkötet, amely a hazai zöld mozgalom eddig még megíratlan történetének csírája, kiindulópontja lehet.

Ángyán József Teréz Anya tanácsait követi

2012. február 27.

Hírek

“Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt “maffiahálózat” mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk” – írta a VM lemondott politikai államtitkára a mellette kiálló zöld szervezeteknek.