Hirdetés
(X)

A szupercella hazánkban is egyre többször alakul ki, így saját szemünkkel is láthatjuk a természet erejének megmutatkozását. A globális felmelegedés következtében a nem megszokott természeti jelenségek és az erős viharok egyre gyakoribbak, különösen a nyári hónapokban.

Egy-egy nagy vihar komoly károkat okozhat otthonunkban, ezért nagyon fontos, hogy ne csak gyönyörködjünk szuperviharban, hanem készüljünk is fel az esetleges következményekre. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk védekezni és biztonságban tudjuk az otthonunkat, elengedhetetlen, hogy tudjuk mi a különbség egy egyszerű vihar és a szupercella között. A Genertel Biztosító lakásbiztosítása a viharkárokat is megtéríti, így érdemes eképpen is gondoskodni a védelemről.

Pontosan mi az a szupercella?

Hiába tűnik úgy, valójában a szupercella nem egy felhőtípus. Ez egy viharkomplexum, ami zivatargócokból áll össze, ez pedig olyan forgó feláramlást tartalmazó speciális zivatarokat tartalmaz, mint a tornádó, szélvihar vagy jég. A legtöbb vihar amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan megy is. A szupercella viszont akár nyolc órán keresztül is tombolhat 3-8 kilométeres szélességben.

Belsejében egy úgynevezett mezociklon örvénylik, mely egy folyamatosan mozgásban lévő forgó felhő. Egy örvény körülbelül tíz perc alatt tesz meg egy teljes kört.

A szupercella kialakulása

Ha a meleg, párás nyári időjárást hirtelen megváltoztatja egy erősebb hidegfront, akkor nagy eséllyel szupercella alakul ki. Ehhez arra is szükség van, hogy a légtömeg ne horizontálisan, vízszintesen mozduljon el, hanem vertikális irányban. 

Amikor ez a felfelé irányuló jelentős légtömeg örvénylő mozgásba kezd, akkor feltornyosulnak a benne kialakuló és kavargó viharfelhők. Ez az oka annak, hogy a szupercella toronyszerű, felül gomba alakban kiszélesedő alakot vesz fel. A legfelső felhőréteg akár a 18 km-es magasságot is elérheti, a feláramló szél sebessége pedig akár 100 km/h is lehet.

A szupercella rejtette veszélyek

Amellett, hogy a szupercella igazán látványos, egyben komoly károkat is okozhat értékeinkben. Emiatt nagyon fontos, hogy megtegyünk néhány biztonsági lépést. Például ha látjuk a vihar közeledtét, akkor mielőbb vigyük zárt helyre az autót és a kerti bútorokat is helyezzük biztonságos helyre, ahol a jég nem tudja elverni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a CASCO biztosítás megléte nagy segítséget jelenthet a károk megtérítésében.

Otthonunkban áramtalanítsunk és ne álljunk az ablak közelébe. Ha a vízparton tartózkodunk, akkor azonnal hagyjuk el a vizet és húzódjunk biztonságos, fedett helyre. Ne akkor induljunk kifelé, amikor már kialakult a vihar, hanem akkor, amikor a viharfelhők elkezdenek összeállni. Hiába vagyunk jó úszók, a viharos szél és az erős hullámzás könnyen messzire elsodorhat minket a parttól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás