A rovat kizárólagos támogatója

A természetkárosítás ügyében indult büntetőeljárásban Aldebrő vezetőire is kellemetlen hatósági kérdések várhatnak. Életveszélyes fenyegetést kapott Eger polgármestere is a Tarna elpusztítói elleni kiállásáért. Lehet, hogy a szivattyú is lopott volt, amivel a Tarna vízét ellopták?

A környezetkárosítás, súlyosabb bűncselekményi alakzata, de akár a közveszélyokozás törvényi tényállása is fennállhat abban a büntetőügyben, amely a Füzesabonyi Rendőrkapitányság, külön nyomozócsoport felállításával indított a Tarna folyó teljes vízkészletét szivattyúzó (és ezt büszkén vállaló) Debrői Tóth és Tóth Borászat ügyében.

A greenfo.hu megtudta: az ügyben a héten közel egy tucat tanú kihallgatására is sor került és várhatóan az eljárás keretében kellemetlen kérdésekre kell választ adnia Wingendorf Jánosnak Aldebrő polgármesterének és helyettesének a hatóságok előtt azzal kapcsolatban: miként történhetett meg, hogy a hosszú aszályos időszakban senkinek nem tűnt fel a gátlástalan, az ökoszisztémát elpusztító vízkivétel. Az előzmények korábbi cikkünkben >>>

A greenfo úgy tudja: a bűnjelként lefoglalt szivattyúk pontos tulajdoni viszonyait is tisztázni kívánják a hatóságok, mert nem világos, hogy a nagy teljesítményű, mindenfajta védő-szűrőberendezés nélkül használt óriás szivattyú kié és honnan került a Debrői Tóth és Tóth borászathoz. Mint ismeretes a Tarna mentén okozott ökológiai katasztrófa ügyében soha nem látott politikai egység alakult ki: az ügyben a civilek mellett a Fidesz Kál-Kompolti elnöke, Gyetvai Péter természetfotós, ökoturisztikai szakújságíró tett büntető feljelentést, de szintén eljárást kezdeményezett Dr Pápay Ákos a Mi Hazánk Mozgalom heves megyei elnöke és Hajdara Roland a párt választókerületi elnöke. Mindeközben Mirkóczky Ádám Eger polgármestere kemény hangú posztban ökológiai bűnözőknek nevezte az elkövetőket és bojkottot hirdetett termékeik ellen, amihez csatlakozott Balla Péter a DK helyi választókerületi elnöke, és a Mi Hazánk Mozgalom is. Azt is megtudtuk: a civileket ért életveszélyes fenyegetések ügyében várhatóan külön eljárás indul majd, hiszen most próbálják beazonosítani azt a személyt, aki a helyi állatvédőknek úgy fogalmazott: “meg lesztek ba…szva ha belepofáztok a nagyok dolgába” és azt is hangsúlyozta: a Tóth és Tóth borászat mögött  olyan politikusok állnak, akikkel nem lesz jó újat húzni.”

Tarna meder 2022 július

Az is kiderült, hogy Mirkóczki Ádám Eger polgármestere is több, életveszélyes fenyegetést kapott a Tarna elpusztítói elleni kiállása miatt. Felhívtuk a polgármestert, aki bár ezt portálunknak megerősítette, elmondta: “nem tulajdonít jelentőséget az ügynek, hiszen a bűnözők dolga az, hogy fenyegetőzzenek, a polgármesteré pedig az, hogy kiálljon az embereket körülvevő természeti értékek védelme mellett. Hozzátette: “polgármesterségem óta nem az első eset a mostani, hogy bűnözők próbálnak fenyegetni, de kár a gőzért, nálam semmit sem fognak elérni” – fogalmazott.

Lapunk ma ismét megkereste Bóday Pált, a kápolna Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnökét, aki információinkat ugyan megerősítette, de elmondta: nem szeretné ennél részletesebb információk nyilvánosságra hozatalával előnyhöz juttatni az ökológiai bűnözőket és nehezíteni a hatóság nyomozását. Az állatvédő aktivista ugyanakkor elmondta: soha ekkora összefogást és egyetértést nem tapasztalt még, mint ami most kialakult a Tarna védelmében ügyében és ez köszönhető annak, hogy az itt élőket szoros érzelmi szálak fűzik ehhez a kis folyóhoz és természeti környezetéhez. Bóday hozzátette: nagyon hiányolja a hazai zöld párt az LMP helyi politikusainak megszólalását, azt pedig kifejezetten érthetetelennek tartja, hogy a rendszeresen kerékpározással és zöld ügyekkel pózoló fideszes megyei közgyűlési elnök, Dr Juhász Attila Simon kérésük ellenére sem volt hajlandó a helyszínen tájékozódni az ügyben és megszólalni.

– Mindez kifejezett sértés azokkal a térségben köztiszteletben álló polgárőr parancsnokokkal, mezőőrökkel, alpolgármesterekkel, természet és állatvédő aktivistákkal, vadőrökkel, természetőrökkel szemben, akik hetek óta az állatok életét mentik – fogalmazott.

Bóday ugyanakkor elmondta:  egészen elképesztő, hogy a Tóth és Tóth Debrői borászat több, mint 90 millió forint Európai Uniós közpénzt zsebelt be  – részben vízvédelemre és fenntartható gazdálkodásra is az utóbbi időben. A Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke biztos abban, hogy a hatóságok és a felügyeleti szervek nem fogják hagyni, hogy ez a pénz Tóthéknál maradjon, hiszen – ahogy Bóday fogalmaz – “ezek az ökológiai bűnözők fenntarthatóság helyett szemrebbenés nélkül mindent elpusztítottak, ami élt és mozgott a Tarnának Debrőtől lefelé.”

A Tóth és Tóth Borászat az utóbbi években négy uniós pályázatot is nyert.
Borászati üzem fejlesztésére 16 milliót
Kertészeti gépek beszerzésére 15,8 milliót
Míg Agrárkörnyezetvédelmi kifizetés címén
2021-ben 30,6 milliót,
2022-ben 31,3 milliós támogatást kapott.

Utóbbi támogatások pályázati felhívása alapján ezekre a célokra adható támogatás: 
Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés. A Felhívás kódszáma: VP4-10.1.1-21
Magyarország Kormányának felhívása a mezőgazdasági termelők részére a vidéki területek fenntartható fejlődésének megvalósítása érdekében. A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázatmegelőzés és –kezelés előmozdítását, a legfontosabb természeti erőforrásaink, a vizeink, a talajok és biológiai sokféleség állapotának javítását, az agrár-környezetvédelem megerősítését. A cél elérését a Kormány a mezőgazdasági termelők együttműködésével tervezi megvalósítani jelen Felhívásban foglalt feltételek mentén. Az együttműködés keretében a Kormány vállalja, hogy: · a Felhívás feltételeinek megfelelő projekteket a projektre megítélt támogatási összegben normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig;
A támogatási kérelmet benyújtók az együttműködés keretében vállalják
1, hogy: · projektjük megvalósításával hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázatmegelőzés és – kezelés előmozdítása, a legfontosabb természeti erőforrásaink, a vizeink, a talajok és biológiai sokféleség állapotának javítása, az agrár-környezetvédelem megerősítése céljának eléréséhez; a kapott támogatáson felül önerőből finanszírozzák a projektet.
Olyan link nem létezik, ahonnan a 4 nyertes pályázathoz el lehetne jutni, ezen az oldalon be kell írni a kedvezményezett nevét és hogy milyen pályázatból nyert. (Egyedné Tóth Anita, Széchenyi 2020 VP)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás