Hirdetés

Az új ombudsmani rendszerről két törvénytervezet is megjelent: az egyiket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a másikat a jövő nemzedékek biztosa készítette.

Mint arról korábban hírt adtunk, jövő év január elsejétől nagy valószínűséggel megszűnik a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának (JŐNEK) intézménye. Az egykor a Védegylet által javasolt, nemzetközi viszonylatban is egyedülállónak számító biztosi posztot jelenleg Fülöp Sándor tölt be. Feladatát a kormány elképzelései szerint az új, általános biztos és egyik helyettese veszi át. Az elképzelést zöld szervezetek – köztük a Védegylet – kritikával illették.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) június 7-i közleménye a témában:

"Az alapvető jogok biztosáról szóló sarkalatos törvény tervezete az új Alkotmányban foglalt jogalkotási felhatalmazás alapján az eddigi négy országgyűlési biztos helyett egy egységes biztosi rendszer szervezeti és működési szabályait határozza meg. Ezzel az eddigieknél hatékonyabb és koncentráltabb védelmet kapnak az alapvető jogok. Figyelemmel arra, hogy az előterjesztés a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által készített tervezet, az jelenlegi formájában nem tekinthető a kormány álláspontjának.

Az alapvető jogok biztosáról szóló törvény megalkotására az Alaptörvény elfogadása miatt van szükség. Ennek tervezete meghatározza az alapvető jogok biztosára vonatkozó részletes szabályokat, így jogállását és javadalmazását, feladat- és hatásköreit, az eljárásának megindítására és vizsgálatának lefolytatására, valamint intézkedéseire vonatkozó rendelkezéseket.

A tervezet alapján az egy alapvető jogok biztosát és két helyettesét az Országgyűlés választja kétharmados többséggel hat évre. Az alapvető jogok biztosa – az Alaptörvénynek megfelelően – az Országgyűlés alapjogvédelmi szerve, a helyettesei az ő munkáját segítik. Az alapvető jogok biztosa a jogutódja is az országgyűlési biztosnak, a kisebbségi biztosnak és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának. A hivatalban lévő ombudsman és két különbiztos hivatalban marad, a különbiztosok az alapvető jogok biztosának helyettesei lesznek az előterjesztés alapján.

A tervezet szerint a feladat- és hatáskörök között megjelenik, hogy az ombudsman ellátja azon nemzeti megelőző, ellenőrző jogvédelmi mechanizmus feladatait, amire kijelölik. Az ombudsman hatásköre bővül: eddig csak állami szerveket (hatóságokat) és közszolgáltatást végző szerveket vizsgálhatott, az új szabályozás azonban lehetőséget ad arra, hogy kivételesen eljárást indítson hatóságnak nem minősülő szervezeteknél is (pl. cégek, bankok, társadalmi szervezetek). Akkor indíthat ilyen eljárást, ha feltehető, hogy súlyos alapjogsérelem áll fenn és természetes személyek nagyobb csoportját érinti. Ebben az esetben azonban vizsgálati jogosultságai korlátozottak, vizsgálat lefolytatását nem kérheti, helyszíni ellenőrzést nem folytathat, de felvilágosítást, tájékoztatást kérhet. Eljárása jelentéssel zárul, illetve kezdeményezheti az illetékes hatóságok eljárását. A tervezet előírja a vizsgált hatóság együttműködési kötelezettségét, valamint azt, hogy a vizsgálattal nem érintett szervek is kötelesek közreműködni, az ombudsman munkáját támogatni. Az együttműködés hiánya esetén ezt az ombudsman éves jelentésében külön jelezheti.

A tervezet figyelemmel van az elmúlt évek jogalkalmazási tapasztalataira (pl. közszolgáltatást végző szerv fogalmának meghatározása), valamint számos helyen pontosít a hatályos törvény rendelkezésein (pl. jelentésre vonatkozó szabályok).

Az előterjesztés kapcsolódik az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény tervezetéhez, mivel a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog érvényesülését a jövőben – adatvédelmi biztos helyett – független hatóság ellenőrzi majd.

Az észrevételeket a peter.laszlo.salgo@kim.gov.hu e-mail címre várjuk."

A törvénytervezet innen tölthető le. Az nem derül ki a közleményből, hogy meddig kell eljuttatni a véleményeket a minisztériumba.

 


A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa a Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Jogok Országgyűlési Biztosával egyeztetve, a kormányzati munka segítése érdekében saját, általános és részletes indokolással ellátott törvénytervezet javaslatot készített, amely megfelelő garanciát adna arra, hogy a két helyettes ombudsmani intézmény a jövőben is hatékonyan működhessen. A biztos szerint az Alaptörvény által meghatározott célkitűzéseknek és az alapvető intézményi struktúrának megfelelően szükség van a javaslatban megfogalmazott módosítások átvezetésére, illetve a biztosok jogállásának, feladat- és hatáskörének a kibővült felelősségi körhöz való igazítására. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa megküldte javaslatát a Közigazgatási és az Igazságügyi Miniszternek.

A javaslat szövege itt érhető el.
 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás