Hirdetés
Forrás: greenfo/mti

Tiszta idő volt Budapesten tegnap este, így szabad szemmel is remekül látható volt az elmúlt tizenegy év leghosszabb teljes, centrális Hold-fogyatkozása.

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a Hold-jelenségek esetében nincsenek az ország egyes területeire vonatkozó időbeli eltérések, mindenhol egy időben volt észlelhető a Hold-fogyatkozás. A jelenség figyelemmel követése nem igényelt semmilyen védőfelszerelést, szabad szemmel is jól látható volt, így komolyabb távcső nélkül is tökéletesen élvezhető volt.

Bár mindenhonnan látható volt a Hold-fogyatkozás, a vidéken lévők "esztétikusabb" látványban részesülhettek. A vidéki égboltot a fővárossal ellentétben ugyanis kevésbé érinti a fényszennyezés, így az elsötétülő égen, amelyet már a Hold sem világít be szokásos erőteljes fényével, a csillagok és csillagképek sokkal jobban kivehetővé válnak – mondta Mizser Attila. Este tizenegy óra körül, amikor már teljesen besötétedik, határozottabban látható volt a kissé misztikusnak ható jelenség. Az egyébként erős fényű, ezüstös Hold különös, narancsos színt öltött magára.

Teljes holdfogyatkozás Magyarországon Teljes holdfogyatkozás Magyarországon

A félárnyékos fázis kezdete és a teljes árnyék megjelenése a Hold peremén 20.23-kor még a horizont alatt érte a Föld kísérőjét. A horizont felett így már a "csorbult Hold" kelt fel – Budapestről nézve 20.34-kor.

A centrális Hold-fogyatkozás a Föld-árnyék közepén haladt át. Ennek megfelelően az árnyék a szokottnál is sötétebb volt, viszont a nyári napfordulóhoz közeli időpontnak köszönhetően a Hold végig alacsonyan volt látható. A jelenség kezdetén, a részleges fázisban még a horizont alatt tartózkodott az égitest.

A Holdat teljesen 21:22-kor lepte el a Föld-árnyék, majd ettől számítva 50 perc múlva érte el az árnyék közepét, azaz a legsötétebb részt. A teljes fogyatkozás 23.03-ig tartott, majd 00.02-kor a részleges fázisnak is vége lett. Újabb egy óra elteltével már a félárnyék is levonult a Hold felszínéről.

A Hold-fogyatkozás összességében 100 percig tartott. Az elmúlt száz évben mindössze háromszor fordult elő, hogy hasonlóan hosszú időre "eltűnt" volna a Föld égi kísérője. A legutóbbi tizenegy éve, 2000. július 16-án volt, akkor 107 percig tartott.

A jelenség megfigyelhető volt Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában és Ausztráliában, viszont az égi látványosságból ezúttal kimaradt Észak-Amerika.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás