Hirdetés

“Semmiféle beruházásról nincs szó a Normafán” – mondta Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester ma azon a szakmai bejáráson amit a Normafa Természetesen civil koalíció szervezett. Az index kissé másként értelmezte a mai sétán hallottakat.

Apróbb fejlesztéseket ígért a polgármester, ahol igyekeznek a területet használóknak rendezett körülményeket teremteni. Mosdó, pelenkázó, öltöző, új táblák, padok, a biciklisek, kutyások, túrázók, stb. elkülönítése ott, ahol ez előrelépést jelent. Ez nem csak korlátokat jelent majd, de rendezettebb viszonyokat és kellemesebb tájhasználatot.

Tavaly novemberben már világossá tették, hogy nem lesz parkolófejlesztés a hegytetőn, mert nagyon megnövelné a fölvezető utak forgalmát, helyette a közösségi közlekedést fejlesztik (pl. fogaskerekű meghosszabbítása). Májusban a zöldszervezetek kérésére egyezetést tartott az ügyről a polgármester, akkor fogadta el a civilek meghívását egy terepbejárásra. A május egyeztetés után közleményben tudatta a polgármesteri hivatal, hogy nem lesz síközpont a Normafán. Ma is elhangzott, hogy nem lesz alpesi síközpont, nemzetközi versenynek való pályák, "beláttuk, hogy ez nem ide való" – mondta a polgármester. Mivel nincs szó beruházásról, talán ezért se került szóba a korábban tervezett többi vonalas létesítmény se, mint a bobpálya, vagy a 6 üléses téli-nyári sílift, melyek a legnagyobb károkat tudnák okozni a védett területen.

A civilek szakmai sétáján előadást tartott Weiperth András (Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület) és Halmos Gergő (MME), és egy meghívott előadó, Scultéty Márton a tájfutók képviseletében. Felszólalt Litván Györgyné Gál Éva, aki kiadványt írt a környék történetéről, és Bálint Illés a terület egykori sportéletének ismerője, mindketten kerületi lakosok.

Pokorni Zoltán a sajtótájékoztatón egy újságíró kérdésére elmondta, hogy a népszavazást mindenképp megtartják, mert a fejlesztési terveket is fontos, hogy a kerületi lakosok jóváhagyják.  Az eseményen részt vett a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Nemzeti Környezetügyi Intézet több munkatársa, illetve a területet szerető és féltő kerületi és fővárosi lakosok is. A Normafa Természetesen civil koalícióban az ország legfontosabb természetvédelmi szervezetei is részt vesznek. Tagjai többek közt a Bakörnyéki Naturparkért Egyesület, Magyar Madártani Egyesület, Greenpeace, WWF, Védegylet, CEE-Web.  A Hegyvidék, XII. kerületi polgármesteri hivatal eddigi hozzáállását a sok vitát kiváltott ügyhöz bíztatónak és példaértékűnek tartjuk- olvasható a Normafa természetesen facebook oldalon.

 

Mégis lesz új sípálya a Normafán

A mai sétán részt vett Tenczer Gábor is az indextől. Részlet a cikkéből

A csapat tovább indul a Libegő állomása felé. Lecsapok Pokorni Zoltánra, aki kicsit lemarad, hogy rágyújthasson. Célom, hogy konkrétumokat húzzak ki belőle, hamar szertefoszlik. Annyit elmond, hogy egy hónap múlva elkészül a Natura 2000-es természetvédelmi tanulmány, jövő év elejére pedig a Normafa fejlesztésének megvalósíthatósági tanulmánya. Ezek ismeretében március környékén lesz a fejlesztésről egy népszavazás.  Felidézem neki, hogy nemrég kijelentette: nem lesz síközpont a Normafán. Nemzetközi versenyekre alkalmas, nagy alpesi sícentrum nem is lesz, ez nincs a szándékai között, feleli.
Akkor mi van a szándékok között? – kérdezem cselesen.
Olyan síterep lehet a Normafán, mint régebben volt. Akár sífelvonóval, vagy hóágyúval is. Ezt a természetvédelmi és a gazdasági lehetőségek fogják eldönteni.  Mint kedélyesen elárulja, ő maga is itt tanult meg sízni gyerekkorában. A polgármester szerint azonban az a leglényegesebb, hogy milyen közlekedési fejlesztéseket tudnak majd végrehajtani az autós agyonhasználat megszüntetésére. Szóba hozza a fogaskerekűt, mire közbevetem, hogy a 3-as metróra sincs pénz.  Egyéni lobbizással el lehet érni, hogy a fogaskerekűt kivegyék a 3-as metrós alkucsomagból, és legyen rá pénz – villantja fel a jövőt Pokorni Zoltán, amikor már nem egy főpolgármester rágja csak a miniszterelnök fülét a támogatásért, hanem még plusz 23 polgármester kilincsel nála egymás után a saját kis kerületi projektjével.

Narancssárga Normafa-projekt

Narancssárga Normafa-projekt

A Hegyvidéken és más fideszes önkormányzatoknál is népszerű tanácsadócég nyerte a közbeszerzést, amelyet a Normafa rehabilitációjának megvalósíthatóságára írt ki a XII. kerületi önkormányzat. Bár Pokorni Zoltán polgármester tavaly még népszavazást ígért, erről most nem beszélnek, viszont indulhat a megvalósíthatósági tanulmány készítése. A nyertes vállalkozás egyik tulajdonosa az a bankvezető, aki az egykori brókerbotrányban mondott le.

A tendergyőzelem ezúttal nem annyira az összeg miatt érdekes, hiszen az „csak” 58,7 millió forint, inkább a tárgya fontos. Budapest egyik legkülönlegesebb zöldterületéről, a Normafáról van szó, amely egy kicsit lepukkant az elmúlt évtizedekben, ám amikor felmerült, hogy életet lehelnének az egyetlen komolyabb fővárosi síterepbe, a környezetvédők rögvest tiltakoztak. 

 

A kerület fideszes polgármestere annak ellenére visszakozásra kényszerült, hogy még törvény is született arról, hogy a Normafa területét önkormányzati vagyonkezelésbe adják. Pokorni Zoltán először helyi népszavazást ígért, idén májusban pedig a helyi lapban közölte: nem épül síközpont a Normafánál. Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás