Hirdetés

Öt európai ország közös pályázatából nőtte ki magát az a két éves program, amely a természetvédelemben dolgozó terepi szakemberek térinformatikai képzését igyekszik segíteni.

Az alkalmazott ökológiai és természetvédelmi kutatások elválaszthatatlan részévé vált a térinformatikai adatok feldolgozása. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a biotikai adatokkal dolgozó terepi szakemberek nehezen lehetnek meg GPS készülék és a felvett térbeli adatok ábrázolását, elemzését lehetővé tevő térinformatikai program (GIS) mindennapos használata nélkül.
A térinformatika módszere már régen nem nevezhető újnak, de a felhasználási kör folyamatos bővülése miatt nagy iramú a szakterület fejlődése, és nő a munkavállalók szaktudás iránti elvárása is.

Az Európai Unió Innováció Transzfer pályázatából elnyert összegből Nagy-Britannia, Lengyelország, Magyarország, Norvégia és Portugália két év alatt országonként két-két ingyenes térinformatikai képzést szervez összesen 120 résztvevő számára. Az alábbiakban a magyar vonatkozásokat emeljük ki röviden.

A projekt legfőbb erénye, hogy az ingyenes képzésen résztvevő természetvédő szakemberek a kurzus sikeres elvégzését követően megtarthatják a pályázatból biztosított Garmin navigációs GPS készülékeket, ezzel is segítve a természetvédelem eszközparkjának fejlesztését. Ez összesen 120 db (Magyarországon 24) modern GPS készülék kiosztását jelenti. A tanfolyam anyaga mind a terepi GPS használat, mind a térbeli adatok térinformatikai feldolgozása olyan programmal, amely mindenki számára ingyenesen letölthető. Ez a széles körben használt és bevált a szoftver a Quantum GIS (QGIS), amely a legtöbb európai ország saját nemzeti nyelvén, így magyarul is elérhető. A projekt további fontos célkitűzése, hogy egy egységes minősítési rendszer kidolgozása felé tegyen lépéseket, amely elősegítené, hogy például egy Magyarországon természetvédelmi térinformatikában megszerzett kvalifikáció a más európai országokban történő munkavállalás során is elfogadott legyen. Végezetül Magyarországon a 24 résztvevő pályázat útján történő kiválasztásánál a természetvédelem állami, civil és kutatói gárdájából egyforma arányban jutnak be a jelentkezők. Ezzel is igyekszünk megvalósítani a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciák célkitűzését a három szektor egyenrangúságára vonatkozóan.

A tanfolyam szintjének kialakítást megelőzően közvélemény-kutatást tartottunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a természetvédelemben tevékenykedő szakemberek, önkéntesek hogyan vélekednek az egyetemi képzésük során, vagy a munkahelyükön kapott térinformatikai oktatásról, illetve milyen képzést tartanának hasznosnak. A magyarországi 62 válaszadó kevesebb, mint 10%-a részesült valaha is GPS-GIS képzésben. Ugyanerre a kérdésre a lengyel válaszadók közel 50%-a adott pozitív választ, Norvégiában 20%, Nagy-Britanniában és Portugáliában pedig a magyar arányhoz hasonló válaszok érkeztek. A válaszokból kiderült, hogy a hazai nemzeti parkok GPS felszereltsége elfogadhatónak tekinthető, és a nemzeti parkok részesülnek időről-időre valamilyen térinformatikai továbbképzésben. A felmérés legfontosabb következtetése, hogy a számtalan természetvédelemmel kapcsolatos felsőoktatási szak töredéke oktat térinformatikát, és sokszor az óraszám vagy a gyakorlat hiánya nem teszi lehetővé az élő tudás elsajátítását. Az összes válasz arra vonatkozóan, hogy milyen akadályok teszik nehézkessé a GPS-GIS rendszer használatát a válaszok 25% az oktatás hiányát, 27% az anyagi akadályokat jelölte meg. Fontos gátként merült fel a program használatának elsajátításhoz szükséges idő hiánya és a nyelvi (angol) nehézségek is.

A magyarországi tanfolyam résztvevőiA magyarországi tanfolyam résztvevői

A magyarországi és a nemzetközi eredményeket is figyelembe véve került kialakításra a 2012. szeptember 7-9. között megtartott 3 napos térinformatikai tanfolyam anyaga. A 12 résztvevő 3 nap során teljes ellátást kapott ingyenesen. Az intenzív, gyakorlat-központú oktatáson megismerhették a QGIS térinformatikai program magyar nyelvű verzióját, és a kurzus végén hazavihették a Garmin GPSMAP 62 készüléküket. Az első tanfolyam résztvevőinek visszajelzéseit felhasználva módosítjuk a 2013. év elején megrendezésre kerülő második tanfolyam anyagát.

A programról részletesen tájékozódhat a www.eurogis-gps.eu honlapon.
A program hazai koordinátora a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány.

EuroGIS-GPS logók

EuroGIS-GPS

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás