Hirdetés

Idén is vadludak lepték el a tatai Öreg-tavat. November 18-án 19 óra körül hosszabb időn keresztül erős fénycsóvával egy, vagy több személy felzavarta a tó medrében pihenő közel 40 ezer vízimadarat. A természetkárosítás hosszútávon akár a madarak eltűnéséhez is vezethet. Egyébként a Tatai Vadlúd Sokadalom szombati egész napos rendezvénysorozatával várja a madárbarátokat.

November 18-án este 19 óra körül hosszabb időn keresztül erős fénycsóvával egy, vagy több személy felzavarta a Tatai Öreg-tó medrében pihenő közel 40 ezer vízimadarat. Sokezer madár azonnal elmenekült távolabbi nyugodt vizekre, míg több ezer társuk még órákig riadtan kereste megszokott pihenőhelyét. Másnap reggel egy fiatal nagy liliket gerinctörötten találtunk a városban, a nagy riadalomban nekirepülhetett valaminek.

Az Öreg-tó legfontosabb küldetése az itt megpihenő, telelő madarak nyugalmának biztosítása. Elsősorban ezért nyilvánították természetvédelmi területté, ezért lett Natura2000 Különleges Madárvédelmi terület, illetve ezért vált a Ramsari Egyezmény részeként nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyé. A jóérzésű emberek tudják (és erre táblák is figyelmeztetnek), hogy ilyenkor ősz és tavasz között nincs helye a tó medrében pihenő sokezernyi madár zavarásának. És aki ezt mégis megszegné, az természetkárosítást követ el és súlyos bírsággal is sújtható.

Sajnos az ilyen eset nem egyedi. Az elmúlt években is volt hasonló randalírozás. És ilyenkor mindig ez történik: a több tízezernyi vízimadár felriad, menekülni kényszerül a szélrózsa minden irányába, és lassan-lassan megkopik az Öreg-tó varázsa: a védett terület biztosította nyugalom. Ez a folyamat javában tart, egyre több madár kényszerül a várostól távoli vizekre. Pedig Tata téli hangulatához a vadludak vonulása szervesen hozzátartozik. Az egész világról csodájára járnak, ahogy az ősi pihenőhely dacol a város fényeivel, zajával, forgatagával. De ezzel a felelőtlen emberi zavarással sajnos nem lesz képes felvenni a versenyt!

A hasonló esetek elkerülése érdekében minden este és éjjel rendszeres járőrszolgálatot szervez és teljesít a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, a Tatai Rendőrkapitánysággal és az Országos Természetőr Egyesület megyei polgári természetőreivel. De mindezek mellett is kérjük minden jóérzésű ember segítségét, hogy a hasonló eseteket minden lehetséges eszközzel próbálják meg kiszűrni, az ilyen esetek elkövetőit figyelmeztetni.  A természeti értékeink megőrzésében való együttműködését Önnek is megköszönjük- írta Csonka Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegység vezetője.

Tatai Vadlúd Sokadalom   fotó: Dömsödi FerencTatai Vadlúd Sokadalom fotó: Dömsödi Ferenc
 


Idén is vadludak lepték el a tatai Öreg-tavat. Immár több tízezer vadlúd pihen a részlegesen leeresztett tó medrében. A fő tömeget alkotó nagy lilik (Anser albifrons), vetési lúd (Anser fabalis) és nyári lúd (Anser anser) mellett a ritka ludak is feltűntek. Közülük a globálisan veszélyeztetett kis lilik (Anser erythropus) 3 példányát is sikerült megfigyelni, két példányukról fotó is készült. A kis lilikek mellett megjelentek a szintén veszélyeztetett vörösnyakú ludak (Branta ruficollis), és felbukkant az örvös lúd  (Branta bernicla), valamint az apáca lúd (Branta leucopsis) is. Az elmúlt időszakban volt olyan nap, amikor ez a  hét különböző vadlúdfaj egyszerre volt látható a területen.
A tatai Öreg-tó tradicionális vadlúd pihenő-és éjszakázóhelynek számít. A vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy a telet itt töltsék. Majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé.
A vadludak tiszteletére minden évben fesztivált is szerveznek a megyei természetvédők. Az idén már tizenhatodik alkalommal megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalmon az érdeklődőket a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett madárgyűrűzés, különböző állatbemutatók, érdekes előadások, gyerekjátszóház, kézműves kirakodóvásár várja a hónap utolsó szombati napján kora reggeltől késő estig. Egyébként nem a tatai Öreg-tó az egyetlen vadlúd pihenőhely Magyarországon. A rendezvény egyik különlegessége a reggeli telefonos körkapcsolás, amikor a hazai vadludas területekről kaphatunk közvetlen információkat. Azok számára, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Tatai Vadlúd Sokadalom eseményei, a vadludak hajnali ki- és esti behúzása az interneten keresztül, a www.vadludsokadalom.hu oldalon élőben is követhető lesz. Az internetes közvetítés első évében hazánk mellett több más európai országból, a kontinensen kívül pedig például az USA három államából (Texas, Minnesota és Pennsylvania), Japánból és Dél-Koreából is mintegy kétezer online nézője volt a Sokadalomnak. 

A madárbarátoknak felejthetetlen élményekkel szolgál  2001 óta a  Tatai Vadlúd Sokadalom melyet idén november 26-án szombaton szervez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.   

  Részletes programok:

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás