A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: origo.hu

Úgy nevezte ki január közepén a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes-államtitkárának ifjabb Zlinszky Jánost a miniszterelnök, hogy a szakember jelezte: nem vállalja a felkérést. A zöld stratégiával foglalkozó szakértőt még a minisztérium azóta távozott államtitkára kérte fel a posztra. Az origo forrása szerint “túpörgött az adminisztráció”, a minisztérium most a kinevezés visszavonását intézi.

Nem vállalta a feladatot, ezért annak ellenére sem lesz a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára ifjabb Zlinszky János, hogy a kinevezéséről szóló rendelet a múlt héten már megjelent a Magyar Közlönyben – értesült az origo. A környezetvédelmi stratégiával foglalkozó, biológus és ökológus végzettségű Zlinszky megbízásáról január 23-án jelent meg az Orbán Viktor aláírásával ellátott miniszterelnökségi rendelet:


A miniszterelnök 12/2012. (I. 23.) ME határozata helyettes államtitkár kinevezésérõl
A kormánytisztviselõk jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény 47. § (1) bekezdése alapján, a vidékfejlesztési miniszter javaslatára
ifj. Zlinszky Jánost a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárává – 2012. január 16-ai hatállyal – kinevezem.
Orbán Viktor s. k., miniszterelnök
Magyar Közlöny


A kinevezés meglepő volt, mert Zlinszky december végéig a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának stratégiai és tudományos főosztályvezetőjeként dolgozott, az átalakított ombudsmani hivatalból azonban január 2-án minden indoklás és előzetes jelzés nélkül, e-mailben elbocsátották. Amikor új feladata miatt megkerestük, az origonak küldött e-mailjéből kiderült, hogy valóban megkeresték a vidékfejlesztési tárcától, a megbízást viszont nem fogadta el, így hiába jelent meg a közlönyben a határozat, biztosan nem ő lesz helyettes államtitkár. Szerdán telefonon is sikerült elérnünk, nyilatkozni azonban nem kívánt, mindössze azt erősítette meg, hogy "nem helytálló információ jelent meg a Magyar Közlönyben". Azt sem kívánta megindokolni, végül miért nem vállalta el a feladatot. A kinevezés körüli problémát információink szerint már Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is jelezte a miniszterelnöknek.

A Vidékfejlesztési Minisztériumnál az origonak megerősítették, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kinevezés ellenére sem dolgozik helyettes államtitkárként ifjabb Zlinszky János. A minisztérium sajtóirodája szerint Zlinszky még decemberben fogadta el Ángyán József felkérését, Fazekas Sándor miniszter ezután a kinevezését felterjesztette a miniszterelnöknek, aki január 16-ai hatállyal ki is nevezte, az erről szóló hivatalos hirdetmény pedig a január 23-ai Magyar Közlönyben jelent meg. A minisztérium Ángyán, a parlamenti államtitkár január 18-ai távozásával hozta összefüggésbe, hogy Zlinszky mégsem vállalta el a helyettes államtitkári posztot. Ángyán József a Népszabadság szerint azért távozott, mert konfliktusba került a vidékfejlesztési miniszterrel.

"Ifjabb Zlinszky János Ángyán József felkérésére mondott igent, szakmailag és személyesen is kötődik hozzá, ezért január 31-én írásban jelezte a miniszternek, hogy nem kíván a VM-ben helyettes államtitkárként dolgozni" – közölte a tárca sajtóirodája. Ifjabb Zlinszky János visszalépésének híre eszerint két héttel a kinevezés, és egy héttel annak a Magyar Közlönyben történő kihirdetése után jutott el Fazekas Sándorhoz. Arra a kérdésünkre, hogy ezután mi lesz az eljárás, például a következő Magyar Közlönyben megjelenik-e, hogy ifjabb Zlinszky János mégsem helyettes államtitkár, a vidékfejlesztési minisztériumban csak annyit reagáltak: "megy minden a maga jogi útján".

A kinevezés körülményeit jól ismerő forrásunk a kinevezés kihirdetéséről azt mondta az origonak, banális adminisztrációs hiba történt. Szerinte a Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve a szakértőt a vidékfejlesztési miniszter javaslatára formálisan is kinevező miniszterelnök egész egyszerűen nem várta meg a köztisztviselői kinevezés utolsó fázisát, vagyis azt, hogy az érintett is visszaigazolja, elfogadja a felkérést. "A vonat megelőzte a mozdonyt, túlpörgött az adminisztráció" – tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás