Hirdetés

Egyre több tanulmány támasztja alá, hogy egy kevésbé közismert egészségügyi kockázat, a zajszennyezés évekkel rövidítheti meg az életünket – állítja a New York Times interaktív cikke, amely több mint 30 tudós megkérdezésével és több ezer oldal tudományos kutatás alapján készült.

  • A túl nagy zaj gyorsítja a szívverést és fokozza a vérnyomást, idővel gyulladásokat okozhat, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szívroham kialakulásának kockázatát.
  • légszennyezés után a zajszennyezés az egyik legnagyobb európai egészségügyi probléma  a legnagyobb környezetvédelmi civil szervezeteket összefogó európai intézmény, az Európai Környezetvédelmi Iroda szerint.

Alulnézet: egy négymillió embert követő, több mint tíz éve tartó kutatás szerint ha 10 decibellel nő a közlekedés átlagos hangszintje, akkor 3 százalékkal nő az esélye annak, hogy szív- és érrendszeri betegségben meghaljunk, a szívroham miatt bekövetkezett halálozás esélye pedig 4,3 százalékkal nő.

Számokban: a WHO szerint nappal 53, éjszaka 45 decibel az a hangerő, ami nem káros a szervezetre. Az USA-ban a lakosság közel harmada, több mint 100 millió ember lakik olyan helyen, ahol a közlekedés átlagos hangereje magasabb 45 decibelnél.

  • Az EU-ban az 55 decibeles határértéket veszik figyelembe: a lakosság több mint ötöde, szintén több mint 100 millió ember lakik olyan helyen, ahol a közúti forgalom átlagos hangereje meghaladja ezt az értéket. Emellett több mint 20 millióan laknak túl zajos vasúti forgalom mellett.
Magyar vetület: az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2020-as riportja alapján a nyolc legnagyobb magyar városban élők nagyjából fele (1,6 millió ember) él olyan helyen, ahol a közlekedés átlagos hangereje meghaladja az 55 decibelt. A fenti számok csak a közlekedéstől származó zajszennyezést mérik, azt nem érintik, hogy milyen zajártalom éri a gyárakban, építkezéseken vagy éppen vendéglátásban dolgozókat.

Mi lehet a megoldás? Ahogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján olvasható, számos ország és város próbálkozik zajszint-csökkentéssel, mint az alacsony zajkibocsátású aszfaltborítás, csendes gumiabroncsok a tömegközlekedésben, az elektromos autók infrastruktúrájának bővítése vagy a gyaloglás és a biciklizés támogatása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás