Hirdetés
greenfo/MTI

Több mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón 16 év alatt. A Current Biology című szaklap friss számában publikált tanulmány készítői szerint a szám elképesztő. A pálmaolaj és a nyersanyagok iránti igény változatlan, a hatóságok tétlenek.

A főemlősök pusztulásának egyik fő oka továbbra is az őserdők nagymértékű irtása, a fakitermelés, az olajpálma-ültetvények és a bányászat miatt, ám a kutatók rávilágítottak arra, hogy már az erdős területekről is "eltűnnek" az orangutánok. Sokukat egyszerűen legyilkolják – közölte a BBC-vel Maria Voigt, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa, a kutatás vezetője.

Voigt és kollégái elmondták, hogy korábban alábecsülték, mennyi emberszabású esik vadászok áldozatául, akik bosszúból ölik az emberszabásúakat, amiért azok behatolnak az ültetvényekre és kárt okoznak.

"Nem számítottunk arra, hogy a még meglévő őserdőben is ilyen sok orangután veszett oda, a kutatás azonban megerősítette, hogy a vadászat valóban aggasztó méreteket öltött" – hangsúlyozta Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem tudósa, a vizsgálat résztvevője.

"Amikor az állatok az őserdővel határos ültetvényeken élő emberekkel konfliktusba kerülnek, akkor ők állnak vesztésre, megölik őket. Múlt héten találtak egy orangutánt, melyet 130 golyóval gyilkoltak meg. Döbbenetes és szükségtelen. Lehet, hogy esznek a gazdák gyümölcseiből, de veszélytelen állatok" – tette hozzá Wich.


Brutális orangután gyilkosság – 130-szor lőtték meg

Brutális orangután gyilkosság - 130-szor lőtték meg

Több mint 130 légpuska-lövedéket találtak egy megölt orangután testében Borneó szigetének indonéziai részén. A lövések nagyobb része a főemlős fejét érte, de a testén késnyomokat is találtak.
A körülbelül 5-7 éves hím állatra tegnap találtak Kutaj régióban – közölte a Centre for Orangutan Protection orangutánmentő szervezet élőhelyvédelmi szakembere.  "Soha még ennyi lövedéket nem találtunk egyetlen orangutánban sem az állatok és az emberek közötti konfliktusok történetében Indonéziában" –tette hozzá.


A kutatók arra is rámutattak, hogy a szigeten "fenntarthatatlan méreteket öltött" a természeti erőforrások felhasználása.  A következő 35 évben az erdőirtás további 45 ezer orangután pusztulását okozhatja a tudósok jóslata szerint.
Az állatok élőhelyveszteségének egyik jól ismert oka az élelmiszeripari termékek sokaságában előforduló pálmaolaj.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, Emma Keller szerint a fogyasztóknak kellene "nyomást gyakorolni" a gyártókra, hogy "fenntartható" módon használjanak pálmaolajat. Ennek alapelveit folyamatosan frissítik az RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil) elnevezésű dokumentumban. A WWF az erdőirtás teljes tilalmáért küzd.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szerepel a borneói orangután. A szervezet becslései szerint Szumátrán kevesebb mint 15 ezer, Borneó szigetén nagyjából 54 ezer orangután él vadon.

Tigrist, elefántot, orangutánt öl a pálmaolaj
 

Lejárt a pálmaolaj aranykora?

Lejárt a pálmaolaj aranykora?

Az Európai Unió úgy döntött, hogy 2021-re betiltja a pálmaolaj bioüzemanyagként való hasznosítását. Az olajat termelő országok „mezőgazdasági apartheidnek” bélyegzik a döntést, mert szerintük az unió irigységből és rasszizmusból akarja ellehetetleníteni a trópusokon egész országokat eltartó iparágat. Az EU viszont éppen a termelő országokban véghezvitt felelőtlen környezetrombolással indokolja a döntést. A pálmaolaj ugyanis – noha nem is olyan régen még a klímaváltozás ellenszereként ünnepelték – az utóbbi évek legsúlyosabb ökológiai krízisét idézte elő.

Ne várják, hogy ezután is vásároljunk európai termékeket! – fenyegetett bojkottal Mah Siew Keong malajziai mezőgazdasági miniszter arra reagálva, hogy az Európai Unió úgy határozott néhány napja, hogy három éven belül kivezeti a pálmaolajat az engedélyezett biodízel-összetevők közül. Érthető a malajziaiak felindultsága, tekintve, hogy Indonéziával közösen ők adják a világ pálmaolaj-termelésének kilencven százalékát. Ilyen formán a pálmaolajexport Malajzia nemzeti bevételének jelentős részéért felelős, és az Európai Unió a második legfontosabb felvevőpiac (volt eddig). Bár a pálmaolajat számos egyéb területen (például az élelmiszer- és a kozmetikai iparban) is használják, az üzemanyaggyártás teszi ki az igény leggyorsabban növekvő részét. Míg 2010-ben a pálmaolaj mindössze 8 százalékából készítettek bioüzemanyagot, ez az arány négy évvel később már 45 százalékos volt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás