Hirdetés

A Pro Vértes Közalapítvány kócsagfigyelő kamerája bekerült a TOP 10-be a világ vezető webkamera-gyűjtő oldalán. Eredetileg 3 fiókája volt a bekamerázott párnak, de kettő sajnos elpusztult az elmúlt hetek viharos, néha jégesővel tarkított időjárása miatt. Az egyetlen megmaradt fióka azonban szépen fejlődik.

Az Earthcam.com-on a  hónap legjobbjai közé nem csak a látogatottság, hanem a képminőség és a téma érdekessége, egyedisége alapján válogatják a webkamera-közvetítéseket mind az öt földrészről. A Pro Vértes Közalapítvány által működtetett kamera az első olyan madármegfigyelő kamera Magyarországon, amellyel egy nagy kócsag család életét követhetik nyomon az érdeklődők.

A bekamerázott kócsag párnak három fiókája volt, de kettő elpusztult az elmúlt hetek viharos, néha jégesővel tarkított időjárása miatt. Az egyetlen megmaradt fiókáról azonban a szülők különös figyelemmel gondoskodnak. Mindketten hordják neki az élelmet, és védelmezik az esőtől, széltől, hidegtől. A fióka szépen fejlődik, naponta többször körbejárja a fészket, kiül a szélére, ismerkedik a környezetével. A születésekor még szürkének látszó pehelytollai mostanra kifehéredtek, csőre pedig az öreg madarakéhoz hasonlóan élénk sárga.
A nagy kócsag, régies nevén nemes kócsag, a hazai természetvédelem címermadara.

A karcsú, hófehér madarat a 19. században kíméletlenül üldözték, mert a nászidőszakban növesztett hosszú, fátyolos dísztollai – amelyek jól láthatók a webkamerán keresztül az öreg madáron – sokat értek a piacon, a velük való kereskedelem egész Európában hatalmas üzlet volt. A magyar ünnepi öltözeteknek, például a díszmagyarnak is elengedhetetlen kelléke volt a kócsagtoll. Ma már természetesen nem vadászható; a nagy kócsag az egész kontinensen védett, hazánkban fokozottan védett madárfaj.

A nagy kócsagok úgynevezett rövid távú vonulók, amelyek Dél-Európában, mediterrán vidékeken töltik a telet, az utóbbi években azonban egyre nagyobb számban áttelelnek halastavaink mellett. A vonuló példányok már korán, február végén, március elején megérkeznek. Ilyenkor gyakran még jég borítja a vizeket, ezért a kócsagok a környező mezőgazdasági földeken, legelőkön, vagy csatornák mellett keresnek táplálékot. Étlapjukon halak, hüllők, békák és rágcsálók szerepelnek. Hazánkban a védelemnek köszönhetően növekszik a nagy kócsagok állománya.  Jelenleg 1800-3000 pár költ Magyarországon. A leggyakrabban a Hortobágyon találkozhatunk vele. A kamerán látható kócsag pár egy nádszigetben, egy kócsag telepen él, ezért a képen néha látható is a háttérben egy másik kotló madár.

kócsagfigyelő webkamera Pro Vérteskócsagfigyelő webkamera Pro Vértes

A kamerát a Svájci Hozzájárulás segítségével, az „Összefogással természeti értékeink megőrzéséért” projekt keretében helyezte ki a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány. A közvetítés körülbelül még 10-14 napig látható, amíg a fióka felcseperedik és kirepül.

A történet előzménye: A természetvédelem címermadarának titkos élete

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás