Hirdetés
greenfo/MTI

Már most közel 2000-féle növény magvait őrzik, idén Észak-Magyarország és Észak-Alföld erdőiben, mezőin gyűjtenek tovább.

A nyár derekán botanikusok indulnak országjáró gyűjtőtúrákra, hogy tovább gyarapítsák a jelenleg hozzávetően 2000 féle növény magvait őrző budakalászi gyógynövénygénbank élő tárházát. Idén elsősorban Észak-Magyarország és Észak-Alföld erdői, mezői kerülnek terítékre. Szatmáry Miklós, a gyűjteménynek helyet adó Gyógynövénykutató Intézet Kft. kutatásvezetője hangsúlyozta: egész Európában a Balkánt követően a Kárpát-medence növényvilága a leggazdagabb, mert olyan különleges biogeográfiai régiót alkot amelyben a kontinentális, a mediterrán és az atlanti tájakra jellemző flóra egyaránt fellelhető.

A génbankban is összegyűjtött sokféle növény pedig azért is igen értékes, mert az élelmiszer-, a gyógyszer- és a kozmetikai ipar szó szerint ki van éhezve a növények természetes hatóanyagaira. A modern technikákkal a gyökerekből, a szárból, a termésből és a levélből nyert kivonatok mindhárom nagy ágazat számára fontos alapanyagul szolgálhatnak. A már forgalomban lévő készítmények mellett egy-egy új termék – élelmiszerszínezék, gyógyszer, szépítő arckrém – kifejlesztése gyakran éppen egy eddig ismeretlen növényi hatóanyag felfedezésén alapul – tette hozzá a kutató. Az erdők, mezők virágai ezernyi ilyen értékes hatóanyagot rejtenek magukban, csak fel kell fedezni őket. Azonban a vadon termő növényeket alkotó rengeteg ismeretlen vegyület közül megtalálni a hasznosíthatót nem egyszerű feladat, ez a fajta kincsvadászat drága vizsgálatok, aprólékos elemzések sorát igényli – hangoztatta Szatmáry Miklós.

A budakalászi gyógynövénygénbankban tárolt tételek közül például eddig minden harmadik-negyedik fajú növénynél bizonyosodott be, hogy tartalmaznak értékes hatóanyagokat, köztük már a régi népi gyógyászatban is használt különféle telítetlen zsírsavakat. A kutatásvezető ismertetése szerint itt őrzik például a lázcsillapító hatású nadragulya, a köszvényes rohamok fékezésére az orvosok által alkalmazott rózsaszínes, lilás virágú őszi kikerics, vagy a gyomorerősítésre javallott fehér üröm és tárnicsgyökér magvait.

Értékesek a szívműködés szabályzására kifejlesztett gyógyszerek alapanyagául használt tavaszi hérics, piros gyűszűvirág magok is. Mindezek a természeti értékek a növénynemesítők, fejlesztő laboratóriumok számára hasznos forrást jelentenek. A világ öt földrészén működő több ezer, közöttük jó néhány, a budakalászihoz hasonló gyógynövény-génbank a tudomány szolgálatában egymással is igyekeznek kapcsolatot teremteni, hogy kicserélhessék, megoszthassák gyűjteményük egy-egy tételét. A budakalászi génbank több mint kétszáz ilyen intézménnyel működik együtt. Jelenleg például indiai partner génbankkal különféle mákfajták magvait cserélik ki egymás között. A mezőket tarkító, pipaccsal rokon, a gyógyszergyártásban fontos alkaloid tartalmú ipari növény nemesítésében a budakalászi intézet már nemzetközileg is elismerést keltő eredményeket ért el – hívta fel a figyelmet Szatmáry Miklós.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás