Hirdetés

A Kanári-szigetek legkisebb tagja, az El Hierro teljesen önellátó lesz energiában. Ez lesz a világ első szigete, amely képes ezt megoldani víz- és szélenergiából.

El Hierro a maga 278 km²-es területével a Kanári-szigetek legnyugatibb tagja, és emellett a hét nagyobb sziget közül ez a legkisebb.

Száz százalékig megújuló energiaforrásokkal fogja biztosítani a lakosság áramellátását a Kanári-szigetek egyik tagja, El Hierro. Ezzel fokozatosan megszűnhet a sziget olajimportja, és radikálisan csökkenni fog a szén-dioxid-kibocsátása is. El Hierro példáját már most több sziget követni akarja.

Az Afrika partjainál fekvő szigeten a szélerőművek júniusban kezdenek el működni. El Hierro északkeleti csücskébe telepített 5 turbina teljesítménye 11,5 megawatt, ezzel a nagyjából tízezer főt számláló lakosság teljes áramszükségletét garantálni lehet, és ebből még a sziget felhasználható vizének sótalanítását is fedezni tudják. A szélenergiával termelt áram arra is elegendő lesz, hogy friss vizet pumpálhassanak egy hétszáz méterrel a tengerszint felett lévő víztározóba. Így, ha szélcsend lenne, akkor innen a vizet az alacsonyabban lévő víztározóba vezetnék, és vízenergiával lehetne áramot generálni. A szélerőművek megépítéséhez 80 millió euróra volt szükség, amelynek egy részét a sziget, a másik részét a spanyol energiacég az Endesa állta. A turbináknak köszönhetően El Hierro büdzséje egy és három millió euróval növekedhet évente. Ezzel El Hierro lehet az első olyan sziget, ahol nem lesz szükség importra az elektromosság biztosításához. A sziget évenkénti 18700 tonnás szén-dioxid-kibocsátását is csökkenteni fogja, ráadásul így nem lesz szükség az évi 40 ezer hordó olaj felhasználására sem. Ami a közlekedési eszközöket illeti, azoknak a környezetbarát üzemmódjára még várni kell, de a sziget úgy tervezi, hogy 2020-ra a nagyjából 6000 közlekedési eszközét elektromosra cserélni, valószínűleg a Renaultval, Nissannal együttműködve.

El Hierro 100 százalékig megújuló energiaforrásokat használó szigete más szigetet is inspirálhat. Többek között már a dán Samsø szigete, Hawaii, Indonézia és Japán is érdeklődik az önfenntartó koncepció iránt. Ha egyébként a Föld összes szigete El Hierro példáját követné, akkor nagyjából 600 millió ember támaszkodhatna teljesen a környezetbarát energiaforrásokra- írta a vs.hu

A rendszer garantálja, hogy mindig legyen elég áram – állítja Gorona del Viento, a szélerőmű igazgatója. Az erőmű egyelőre a sziget szükségleteinek ötven százalékát képes kiszolgálni, néhány hónap múlva már száz százalékot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás