Hirdetés
greenfo/MTI

Miután Donald Trump elnökké választása óta több intézkedésével – például a párizsi klímaegyezményből való kilépésével vagy a klímaváltozásra utaló kifejezések kormányzati dokumentumokból való eltávolításával – kiváltotta a természettudósok haragját, tegnap este egy elismert és köztiszteletnek örvendő klímatudóst jelölt a Fehér Ház Tudomány- és Technológiapolitikai Hivatala élére.

A 19 hónapja – vagyis a Trump-adminisztráció hivatalba lépése óta – betöltetlen posztot Kelvin Droegemeier vezetheti majd, amennyiben jelölését a szenátus jóváhagyja. A 60 éves, kansasi születésű tudós kutatási alelnök és a meteorológiai tudományok vezető professzora az Oklahomai Egyetemen. Tagja az oklahomai kormányzatnak is, mint a tudományért és technológiáért felelős tárca vezetője.
George W. Bush és Barack Obama elnök idején 12 éven keresztül már szolgált a mindenkori amerikai elnökök és törvényhozók számára elemzéseket készítő és tanácsokat adó Országos Tudományos Tanácsban is. 

Az amerikai lapok szerint a tudományos közösség megelégedéssel és dicsérettel fogadta a tudós jelölését. John Holdren, Droegemeirer elődje azt nyilatkozta a Washington Postnak: úgy gondolom nagyon jó döntés született. Komoly klímatudós és komoly tudományos tanácsadója befolyásos embereknek. (MTI)

Keményen megnyírbálná a klímakutátás büdzséjét Trump

Keményen megnyírbálná a klímakutátás büdzséjét Trump

Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásbangreenfo.hu/hirek/2018/02/20/kemenyen-megnyirbalna-a-klimakutatas-budzsejet-trump. Ezt természetesen a klímaegyezményből való tavalyi kilépése is megerősítette. Most pedig az is, hogy jelentősen kevesebb pénzt szán ilyen kutatásokra a jövőben.

A Trump adminisztráció február 12-én kiadta a 2019-es pénzügyi tervezetét, ami számtalan izgalmas dolgot rejteget. Számunkra azonban, ami izgalmas belőle, hogy jelentősen csökkentik a Környzetvédelmi Ügynökség (EPA) finanszírozását. Ha elfogadják a tervezetet, 2019-ben 23 százalékkal kevesebb pénzt kapna az EPA. Ez az aprócska 2,5 milliárd dolláros kiesés gyakorlatilag minden klímaváltozási kutatásnak keresztbe tenne.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás