Hirdetés

Az MTA megújuló intézethálózata tizenkét vezetőjének adta át kinevezését Pálinkás József, az Akadémia elnöke. A tíz kutatóközpont élére kinevezett főigazgatókat és a két kutatóintézet vezetésével megbízott igazgatókat az együttműködési lehetőségek jobb kihasználására, valamint tehetséges fiatalok felkutatására biztatta.

Az MTA döntése nyomán Pálinkás József a 2012. január 1-jétől létrejött tíz kutatóközpont élére tavaly decemberben egy évre megbízott főigazgatókat nevezett ki. Ezt követően, idén tavasszal az MTA elnöke kiírta a legfeljebb öt évre szóló vezetői pályázatokat két, a megbízatási idő lejárta miatt szintén szükségessé váló, önálló kutatóintézeti igazgatói pályázattal együtt. A beérkezett pályaművek elbírálására Pálinkás József egy-egy öttagú eseti bizottságot kért fel. A testületek a tudományos osztályok véleményének kikérése után, a pályázókat rangsorolva tettek ajánlást az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsának, ennek alapján Németh Tamás főtitkár fogalmazta meg a vezetők személyére vonatkozó javaslatait az MTA elnökének, aki az Európai Unió ajánlásainak megfelelő pályázati eljárás során 2013. január 1-jei hatállyal kinevezte a vezetőket.

Pálinkás József döntése alapján az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója Bedő Zoltán lett, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontját főigazgatóként Fodor Pál vezeti. Az elmúlt egy esztendőben mindketten megbízott főigazgatók voltak, akárcsak Ábrahám Péter, aki az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatói pozícióját nyerte el. Az MTA Energiatudományi Kutatóközpontját január 1-jétől Horváth Ákos, az MTA EK Atomenergia Kutatóintézet igazgatóhelyettese irányítja. Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának vezetésére továbbra is Fazekas Károly, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának irányítására a főigazgatói posztot mostanáig betöltő Báldi András kapott megbízást. Ormos Pál az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának főigazgatójaként folytatja tovább munkáját. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontját az elmúlt egy esztendőben megbízott főigazgatóként tevékenykedő Körösényi András vezeti. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgatói posztjára az MTA elnöke Keserű Györgyöt nevezte ki, aki a Richter Gedeon Nyrt-nél a Hatóanyag kutatási és fejlesztési főosztályvezető helyettesekéntdolgozott. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontját Lévai Péter vezeti. A főigazgatók megbízatása három évre szól.

Báldi Andrásnak, (képen balra) az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatójának az intézmény nemzetközi és hazai láthatóságának, tudományos teljesítményének növelése mellett az ott dolgozók összekovácsolása volt a célja egy évvel ezelőtt. "A kutatói munka hatékonyságának növelése érdekében leraktuk egy átfogó, teljesítményorientált követelményrendszer alapjait, a kezdő kutatók számára cikkíró kurzusokat szerveztünk, hogy felkészítsük őket az új elvárásokra, és elindítottuk az ökológia magyar művelőinek blogját" – sorolta a közelmúlt történéseit Báldi András.

Az elkövetkező időszak céljai között az intézményi működés teljes zavartalansága érdekében szükséges finomhangolást említette, továbbá az MTA Lendület programjának támogatásával folytatott ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos kutatást. Mint elmondta: A finomhangolás eredményeképpen nagyobb szerephez juthat például a Duna-kutató Intézet, amely személyi fejlesztés és belső erőforrás-átcsoportosítás eredményeképpen hatékonyabban tud majd részt venni az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában.

Forrás, további információk >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás