Hirdetés
Forrás: euronews

A zöld energia a társadalmi megújulás egyik fő eleme az olasz miniszterelnök, Mario Draghi és kormánya helyreállítási terveiben. A koncepció már működik egy Nápoly külvárosában lévő oktatási intézményben. Az iskola tetején lévő napelemek ingyenes energiát nyújtanak a környéken élő, úgynevezett „energiaközösséget” alkotó 40 szegény család számára.

Ingyenes energia szegény családoknak – ez az első ilyen kísérlet Dél-Olaszországban.  
„Úgy gondoltuk, hogy itt, a periférián kell elindítani az ökológiai átmenetet, amelyről manapság mindenki beszél. A környezeti nevelés közvetlen közelében tapasztalhatjuk meg annak egy közösségre gyakorolt tényleges hatását” – mondta a Famiglia di Maria Alapítvány elnöke, Anna Riccardi.

Helyszíni tudósítónk, Luca Palamara szerint az iskolák kikerülhetetlen hivatkozási pontok a lepusztult külvárosokban. Nem csak a gyermekek számára nyújtanak oktatást, az egész közösség központjaként is működnek, ez az iskola pedig még tovább ment azzal, hogy ingyenes energiát biztosít szegény családok számára.

Giuseppe Esposito környezetvédelmi mérnök azt mondta, az iskola napelemei nem csak energiatermelési, de környezetvédelmi szempontból is nagy értéket képviselnek. Évente több mint 65 ezer kilowattóra áramot termelnek, ezzel elkerülhető évi 30 tonna szén-dioxid kibocsátása a levegőbe.

„Végre jobb lesz a levegő. Koronavírus-vészhelyzetben élünk, szennyezett levegő vesz minket körül. Jobb és tisztább környezetre lenne szükségünk, nekünk és a gyerekeinknek” – vélekedik egy helyi lakos, Assunta Formicola.

Társadalmi és kulturális forradalom
A Legambiente környezetvédő egyesület képviselője, Grazia Fiorino úgy fogalmazott, a nápolyi modell, amely a helyi közösségekkel együttműködve valósult meg, nem csak környezetvédelmi szempontból hasznos projekt, hanem igazi társadalmi és kulturális forradalom is.

Az energiatermelés és elosztás nápolyi modellje jó példa lehet azok számára, akik szeretnének lépéseket tenni egy fenntarthatóbb és egyenlőségre törekvő társadalmi berendezkedés felé.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás