Hirdetés
Forrás: hirado.hu

A Kongói Köztársaság új nemzeti parkot hozott létre, mely a környezetvédők reményei szerint megvédi a kritikusan veszélyeztetett nyugati síkvidéki gorillák egyik kulcsfontosságú populációját, valamint egyéb veszélyeztetett fajokat.

A Wildlife Conservation Society 2008-ban fedezett fel egy 125 ezer egyedből álló populációt Kongó északi területén. A felfedezést követően a kongói kormány elkötelezte magát, hogy nemzeti parkot hoz létre a területen a főemlősök védelmére. A Ntokou-Pikounda Nemzeti Parkot végül 2012. december 28-án hozták létre hivatalosan. 4572 négyzetkilométernyi területet fed le, mintegy 15 ezer gorilla, 8 ezer elefánt és 950 csimpánz otthona. Eme két másik fajt is veszélyeztetik az emberi tevékenységek – írja közleményében a szervezet.

Az új park felöleli a Zöld mélység névre keresztelt területet. A nevet a WCS kutatói adták a régiónak, mert igen gazdag gorillapopulációnak nyújt otthont. A gorillák – a nyugati síkvidéki gorilla is – egész Afrikában élőhelyük erdőirtás okozta eltűnésével, háborúkkal és orvvadászokkal néznek szembe, ezenkívül az Ebola-vírus terjedése is fenyegeti őket.

A nyugati síkvidéki gorilla a négy gorillaalfaj egyike. A másik hármat a hegyi, a keleti síkvidéki és a Cross-folyó menti gorilla adja. Eme utóbbi a világ legritkább emberszabásúja. A keleti síkvidéki gorilla veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség listáján, míg a másik három alfaj mindegyike kritikusan veszélyeztetett.

Kép: Thomas Breuer/Wildlife Conservation Society-Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás