Hirdetés

Bardóczy Sándor, Budapest fő tájépítésze és csapata átnézték a Tarlós-korszakban jóváhagyott útépítés tervét: 118 egészséges fát sikerült megmenteni. Közbelépett a Főkert, a tervezettnél olcsóbban és környezetkímélőbben is lehet utat építeni a XVII. kerületben.

Nagy fakivágási projektet akadályozott meg a főváros: A Zrínyi utcában 203 fát vágtak volna ki egy, a Tarlós-érában elfogott útépítési terv részeként, a Főkert azonban leállította és újragondolta a projektet.  Szakembereik a terv átvizsgálása után megállapították, összesen 118 darab fát meg tudnak menteni úgy, hogy az útépítés céljai is elérhetőek legyenek. 72 fát az egészségi állapota miatt kell kivágni – ezek pótlásáról gondoskodni fognak.

A gyors intézkedésnek köszönhetően összesen csak 12 fa az, amit a projekt miatt kell majd kivágni. A módosításoknak köszönhetően ráadásul a Zrínyi utcai projekt főösszege is csökkent 13 millió forinttal.

Az eset kapcsán Bardóczy Sándor, Budapest fő tájépítésze FB oldalán bejelentette: “Létrehoztunk egy favédelmi munkacsoportot: tájépítész, erdőmérnök, urbanista, építőmérnök együtt dönt arról ezentúl, tiszta szakmai protokoll mentén, hogy melyik fa marad meg, s melyiknek kell egészségügyi okokból vagy veszélyesség miatt mennie. Jelenleg kétezer darab fakivágási kérelmet kell áttekinteniük.
A fanyűvő beruházások és a meglévő zöldet semmibe vevő tervek kora véget ért, a fa mostantól közmű. A város zöld közműve. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás