Hirdetés

180 millió eurót dobtak össze a londoni donorkonferencián az új csernobili szarkofágra.

Összesen 180 millió eurót ajánlottak fel a 29 éve április 26-án felrobbant csernobili 4-es reaktorblokk fölé építendő új szarkofágra a tegnapi londoni donorkonferencián.

A robbanás után a reaktroblokkot egyből betonszarkofággal vették körbe, de ez az elmúlt három évtizedben elöregedett, ezért van szükség az új, 20 ezer tonnás acélszarkofágra, ami már száz évig fogja bírni.

Ennek teljes költsége a kiegészítő munkákkal együtt 2,15 milliárd euró lesz, maga a szarkofág 1,5 milliárd euróba kerül. A mostani felajánlások után az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szerint már csak 85 millió euró hiányzik a szarkofág megépítéséhez. (MTI)

 

Csernobil: 29 év után minden a régi

Csernobil: 29 év után minden a régi

A 29 évvel ezelőtti április 26-i csernobili baleset volt a világ legsúlyosabb ismert nukleáris katasztrófája. A biztos halálba merült három csernobili búvár. A PM szerint Magyarországon elmaradt a szembenézés Csernobil tanulságaival és az atomenergia kockázataival: nálunk az atomerőműveket a politika továbbra is a saját játékszerének tekinti.

 

 

Arra egyelőre azonban se pénz, se terv nincs, hogy hogyan lesz Csernobilból ökológiailag biztonságos hely. Annyi biztos mindössze, hogy ennek a költségeit 2017-től kezdve Ukrajnának kell állnia.  Egyfelől tehát továbbra sem lehet biztosan tudni, miből és mikorra fog elkészülni az új szarkofág. Másfelől azzal is tisztában kell lenni, hogy az új szarkofág megépítése nem oldja meg az összes problémát. Ha el is készül, az pusztán a légkörtől fogja elzárni a tönkrement reaktort. De a leolvadt üzemanyag, a reaktor, és és a reaktorépület súlyosan szennyezett roncsainak eltávolítására sem tervek, sem a szükséges források nem állnak rendelkezésre. Részletek >>>

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás