Gyengülhet a hazai nukleáris biztonság, mert könnyítik az ellenőrzést

2024. január 28.

Hírek

Már a 2023 októberében társadalmi vitára bocsátott tervezet láttán is sokan megdöbbentek, aztán a  parlament által december legvégén szinte módosítás nélkül elfogadott atomtörvény-módosító csomag bevezette a „független ellenőrző szervezet” fogalmát is.  Gyorsítanák Paks 2 engedélyezését az újragondolt szabályokkal.

Új hungarikum: a sarokba szorított nukleáris hatóság

2023. október 18.

Hírek

Európában példátlan, rendkívül kockázatos mutatványra szánta el magát az Orbán-kabinet a csigalassan haladó paksi bővítés felgyorsítása érdekében: olyan helyzetbe kívánja szorítani az OAH-t, amelyben az csak a kormánnyal nyíltan szembefordulva tarthat ki a szakmai szempontok elsődlegességét (vagyis a biztonságot) eddigi engedélyezési politikája mellett. Jávor Benedek a Párbeszéd – ZÖLDEK EP-listavezetője, Budapest brüsszeli irodája vezetőjének írása.

Akadályok Paks 2 előtt, a tavalyi létesítési engedély még nem sokat ér

2023. április 26.

Hírek

A frissített előzetes biztonsági jelentés jelenleg is zajló vizsgálata során az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Paks II. Zrt.-től vár kiegészítő információt – közölték a Népszava megkeresésére a hatóságnál.  A jelentést akkor fogadják el, ha megbizonyosodtak arról, hogy az a szempontoknak megfelel. Ennek nincs jogszabályban meghatározott ügyintézési határideje.

A paksi nukleáris rulett

2022. november 21.

Hírek

Az osztrák Környezetvédelmi Ügynökség ma reggel publikálta a Paks2 telephelyének szeizmológiai kockázataival kapcsolatos jelentését. Ez alapján az osztrákok továbbra is kétségesnek tartják a telephely alkalmasságát, álláspontjuk szerint a kijelölt területen a magyar fél által elvégzett geológiai vizsgálatok alapján is a felszínen elmozdulást okozni képes, aktív (ún. kapabilis) törésvonalak jelenléte valószínűsíthető.

A NAÜ két szakértője maradt a zaporizzsjai atomerőműben

2022. szeptember 6.

Hírek

Befejezte munkáját és elutazott a zaporizzsjai atomerőmből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének négy tagja, de ketten még maradtak állandó jelleggel a nukleáris létesítményben – erősítette meg az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat a Telegram üzenetküldő portálon.

Megérkeztek a nemzetközi ellenőrök a zaporizzsjai atomerőműbe

2022. augusztus 31.

Hírek

A Nemzetközi Atomenergiaügynökség (NAÜ) szakemberei arra kíváncsiak, hogy biztonságosan üzemel-e az ukrajnai orosz háború egyik harci zónájába került nukleáris létesítmény. Az atomerőmű ukrán személyzettel, az orosz erők megszállása alatt van, közelében folyamatosak a fegyveres támadások.

A fidesz propaganda ellenére nem akkora siker Paks 2 létesítési engedélyének kiadása, hiszen az előzetes biztonsági jelentés még hiányzik

2022. augusztus 27.

Hírek

Bár a hazai hatóság váratlanul kiadta a – mai áron 5150 milliárdba kerülő – Paks 2-es fejlesztés fő, úgynevezett létesítési engedélyét, a leglényegesebb lépések további hozzájárulást igényelnek. A hatóság a kiadott engedély ellenére sem fogadta el a kérelembe foglalt úgynevezett előzetes biztonsági jelentést. Ennek híján pedig semmilyen, a biztonságot érintő építkezés nem indulhat el.

Teljesen irányíthatatlanná vált a legnagyobb európai atomerőmű

2022. augusztus 5.

Hírek

Az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője szerint az Oroszország által az ukrajnai invázió során elfoglalt hatalmas atomerőmű “teljesen irányíthatatlanná vált”. Rafael Grossi szerint a zaporizzsjai erőműnek számos ellenőrzési eljárásra és javításra is szüksége lenne. Az erőmű jelenleg is működik, ukrán személyzettel, de orosz ellenőrzés alatt.