Hirdetés

19.500 m2-en kezdődhet meg a Balaton kisajátításával, lerablásával, a környezet pusztításával, a helyiek érdekeit egy fikarcnyit sem szolgáló és figyelembe vevő, egy cég profitját halmozó “vízisport” őrület.
Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) a kivitelezési munkálatok június 16-i megkezdése óta folyamatos kapcsolatban van a közvetlenül érintett ingatlantulajdonosokkal. A beruházást sok szempontból mi magunk is elfogadhatatlannak tartjuk, ezért mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk ezt az újabb őrületet.
Mint az AFE írta: június 18-án Bukovszki András, egyesületünk alelnöke és Horváth Bence kommunikációs referensünk megtekintette a helyszínen a munkálatokat. Mind az önkormányzati strandról, majd onnan a 20 ingatlannal odébb lévő telek vízpartjáról-ezzel szemben található a létesítmény vége-szemlélték meg az építményt. Eközben természetesen egyesületünk képviselői meghallgatták a jogosan felháborodott lakókat, akik semmi tájékoztatást nem kaptak a tervekről.
Számításaink szerint a “vízisport-élménypálya” hossza legalább 300 méter, szélessége legalább 50 méter, a kb. 100 m2-es stég is áll már. A terület körbe van bójázva, beleértve a strand területéről induló vízi bejárósávot is. Az egész területre belépni tilos.

A beruházó cég ügyvezetőjének hétvégi helyszíní tájékoztatója szerint 19.500 m2-re kaptam vízügyi engedélyt. Ezt a jövőben növelni szeretnék.
Az érintett ingatlantulajdonosok a minap személyesen szerettek volna érdeklődni az önkormányzattól a beruházás részleteiről, engedélyeiről. Takács Károly polgármester fogadta őket, aki elmondta, hogy tudomásában volt a beruházás paramétereivel, következményeivel, mindezek ellenére ő üdvözli a fejlesztést.
Ezután Bukovszki András és Horváth Bence, Fülöp Balázs egyesületünk elnökével és a Szabad Európa stábjával kiegészülve ismét megtekintette a már-már befejezettnek látszó vízi építményt.

Az eddig megismert információk alapján a beruházással az Aligai Fürdőegyesületnek az alábbi, legfőbb kifogásai vannak:

Szabálytalan
A beruházó cég a Képviselő-testület megtévesztésével jutott az önkormányzat hozzájárulásához. A 7000m2-es terület helyett 19.500m2 akar használni.
Önkényesen korlátozó
A lezárt terület teljesen ellehetetleníti az átúszást, horgászatot, egyéb vízi sporttevékenységeket-teszi ráadásul mindezt Balatonvilágos egyetlen önkormányzati vízparti területe, a strand mellett.
Környezetromboló
A tervezett vízisport létesítmény jelen tudomásunk szerint nem rendelkezik környezetvédelmi hatástanulmánnyal. A motorcsónakos tevékenység nemcsak a terület és környéke vízi élővilágát, hanem madárvilágát is veszélyezteti, a folyamatos zavaró, hangos tevékenységgel jelentősen csökkenti élőhelyük nagyságát.
Kilátásvédelmet, látképet sértő

Zajszennyező
A vízisport létesítmény nemcsak a közvetlenül érintett ingatlanok kilátását sérti. Az egész világosi, aligai Magaspartról lenézve éktelenkedni fog a majd’ 2 hektáros létesítmény. Arról nem is beszélve, hogy a zajhatások az egész Magasparton észlelhetőek lesznek a nyár folyamán.
Veszélyes
A bóják nem fogják kétséget kizáróan megakadályozni az úszni vágyókat, játszó gyerekeket a lezárt területen való átúszásban. Ráadásul a létesítmény a parttól kb. 100-150 méteres sávban helyezkedik el, ahol a vízmélység július-augusztusban akár 80-100 cm-re is csökkenhet. Baleset- és életveszélyes borulásokat okozhat itt a banános motorcsónak használat.
Transzparencia és beleegyezés hiánya
A beruházásról nem kapott kellő tájékoztatást sem az önkormányzat, míg helyi lakók, ingatlantulajdonosok semmilyen tájékoztatást nem kaptak, akik így a véleményüket sem fejezhették ki a mindannyiunk tulajdonát képező Balaton egy részének kisajátításával járó és Balatonvilágos lakóinak jelentős részének nyugakmát megzavaró beruházásról.
Gazdasági, morális kár
Az önkormányzatnak az egész beruházásból éves szinten nettó 1 millió 300 ezer forint haszna lesz. Ezt az önkormányzati fizetős strand területén egy 10m2 terület használatba bocsájtásáért kapja. A beruházó naponta több 100.000, szezononként több 10 millió forintos haszonnal számolhat.

A beruházást, mely egy csekély összeget leszámítva egy beruházó cég gazdasági érdekeit szolgálja, profitját gyarapítja, több száz helyi ellenzi.
A helyiek nem számíthatnak Balatonvilágos polgármesterére, aki most is a helyi érdekek védelme helyett inkább asszisztál egy nagytőkés milliomos környezetpusztító, szabálytalan, a helyiek nyugalmát zavaró beruházásához. 
Mindezek miatt az Aligai Fürdőegyesület minden segítséget próbál megadni, hogy a tiltakozó helyi civil ingatlantulajdonosok megakadályozzák ezt az őrületet, és mielőbb visszaszerezze a falu a nyugalmas Balaton-partját. Meglátásunk szerint ez minden józanul gondolkozó balatonvilágosi érdeke.
Segítsétek megakadályozni a beruházást, kérjük írják alá a petíciót >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás