A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A belga mérnökök által létrehozott szerkezettel több millió darab, kézzel nem begyűjthető műanyagszemetet akarnak eltávolítani egy természetvédelmi területről Antwerpen térségében.

A holland kikötővárosnál elterülő szikes, mocsaras Galgeschoor természetvédelmi területen éveken át felgyülemlett a Scheldt folyó menti városokból és ipari üzemekből származó szemét. A kikötői hatóságok tavaly versenyt hirdettek a veszélyeztetett madárfajok által lakott térség szennyezésmentesítésére. A győztes a Nul-o-Plastic nevű hatalmas porszívó lett, amelyet a Jan De Nul Group tengeri infrastruktúra vállalat környezetvédelmi részlegének mérnökei készítettek el.

A gép gumikerekei nem sérti fel a talajt, és szívórendszerét is úgy tervezték, hogy ne tegyen kárt a növényekben. Mintegy 7,5 tonna műanyagdarabkát akarnak eltávolítani vele a térségből. A szerkezet első tesztelését még ebben a hónapban befejezik.
Európában jelenleg a műanyaghulladéknak csak kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra. A szennyezés csökkentésére az Európai Unió új szabályokat tervez azzal a céllal, hogy az összes csomagoló anyagot újrahasznosítsák, első lépésként 2021-től mindenhol betiltják az egyszer használatos műanyag evőeszközöket és szívószálakat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás