Hirdetés

Újranyittják a Csobánka és Pilisvörösvár határában fekvő egykori dolomitbányát. Már meg is kapta az engedélyt a kormányhivataltól egy olyan házaspár cége, akiknek korábbi vállalkozása több hulladéklerakós botrányban is érintett volt.

Újranyittják a Csobánka és Pilisvörösvár határában fekvő egykori dolomitbányát – írja a 444.hu. A lap szerint a jelenleg használaton kívüli bánya országos jelentőségű védett területen fekszik, de mégis megindulhat benne a munka már akár jövőre is: évi 30 ezer köbméter kőzetet termelnének ki; utána lerakóként hasznosítanák: évi 36 ezer köbméter sittel töltenék fel 10 éven keresztül.

Ha a Szűcs Gábor és Gáborné által birtokolt Szűcs-Fuvar Bt. nevű cég megkapja az engedélyt, a tervek szerint előbb kitermelnék a maradék kőzetet, majd rengeteg sittel töltenék fel a bányagödröt. Az engedélykérelmet elbíráló kormányhivatal tájékoztatása szerint 2025 első negyedévében kezdődne a bányászat. Az első fázisban négy éven át, 2028 végéig bányásznának, évente nagyjából 30 ezer köbméternyit, majd 2029 elejétől 10 éven át töltenék a gödröt sittel, évente 36 ezer köbméterrel.

A Szűcs család érdekeltségébe tartozó, hasonló nevű vállalkozás – egy Kft. – korábbi sajtóbotrányainak visszatérő eleme volt, hogy valóban ártalmatlan építési hulladékot helyeztek-e el Pest megyei helyszíneken, vagy azbesztet és más veszélyes hulladékokat is.

A Szűcs Fuvar nevére a figyelmes olvasó onnan emlékezhet, hogy korábban sokat dolgoztak a Városliget Zrt.-nek. Zűrös sztori lett mind a Petőfi Csarnok bontási hulladékának Dunakeszire, mind az elbontott Hungexpo-pavilon sittjének Fótra szállításából és elhelyezéséből. Fóton még egy sajtót megjárt ügyük volt: tényfeltáró cikkek szerint szennyezésmentes föld helyett nagy mennyiségű bontási törmeléket helyeztek el a város nyugati iparterületén.

Mi történt most?

Arról, hogy újranyitnák a bányát, a csobánkaiak a település weboldalára nemrég kitett polgármesteri közleményből értesültek.

Völgyes József polgármester gyorsan jelezte, hogyan áll az ügyhöz: újabb közleményben tudatta a lakossággal, hogy a településen átvezető 1111-es úton érvényben marad a korlátozás, miszerint 10 méteresnél hosszabb és 12 tonnásnál nehezebb teherautók nem használhatják azt.

„A bánya megközelítése a hosszúság- és súlykorlátozást meghaladó paraméterű járművekkel Csobánka irányából nem biztosított, ezeknek – a bánya működése miatti – módosítását, megváltoztatását a jövőben sem támogatom” – írta.

A bánya a földrajzi elhelyezkedése miatt ebben az esetben kizárásos alapon Pilisvörösvár felől lesz megközelíthető nagyobb teherautókkal. Megkérdeztem a pilisvörösvári önkormányzatot, hogy ők mit gondolnak az újranyitásról, és terveznek-e ellenlépéseket. A válaszukban arról számoltak be, hogy Fetter Ádám polgármester és a képviselő-testület múlt csütörtökön kapott „nem hivatalos úton” tájékoztatást a dolomitbánya újranyitásáról és az így kialakult közlekedési helyzetről.

„Jelenleg a városvezetés és az érintett hivatali osztályok vizsgálják a lehetőségeket, és a törvény adta kereteken belül meg fogják találni a lakosság számára legkedvezőbb megoldást. Bővebb tájékoztatást hamarosan közlemény formájában fogunk kiadni” – írták.

folytatás a 444.hu-n

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás