Hirdetés
greenfo/MTI

Kevesebb mint egy hónap alatt már a második olyan gepárd betegedett meg és pusztult el egy indiai nemzeti parkban, amelyet Dél-Afrikából telepítettek át az ázsiai országba.A hatéves hím gepárd hirtelen lett rosszul a közép-indiai Madhja Prades állambeli Kuno nemzeti parkban. Egészen vasárnap reggelig egészégesnek tűnt, ám akkor hirtelen legyengült és vánszorogni kezdett. Az erdészeti hatóságok hétfői tájékoztatása szerint ezután nyugatót és gyógyszereket adtak be neki, de nem tudtak segíteni rajta.

A most elpusztult gepárd 11 másik társával együtt februárban érkezett Indiába Dél-Afrikából. Március végén egy szintén Namíbiából érkezett nőstény gepárd pusztult el vesebetegség miatt.

Tavaly szeptemberben kezdtek el gepárdokat áttelepíteni Namíbiából Indiába, ahol újra meg akarják honosítani a fajt. Az Afrika déli részén élő gepárdok genetikailag némileg különböznek az ázsiai gepárdtól, amely már csaknem teljesen kihalt – csak néhány egyed él Iránban -, ugyanakkor az egyetlen lehetőséget kínálják Indiának az újrahonosításra.

Eddig összesen húsz példány érkezett az ázsiai országba a program keretében, 18 példány van még életben. Március végén az egyik nőstény négy kölyköt hozott a világra.

Nagymacskák nyomában

Bengáli tigrist láttak Nepálban 3165 méter magasan, a kifejlett példányt november 13-án és 21-én kétszer rögzítette a Red Panda Network állatvédő szervezet kamerája. Hasonló hír, hogy a legritkább nagymacska, az amuri leopárd példányait rögzítette egy vadkamera Oroszország egy távol-keleti nemzeti parkjában. A fiatal anyaállat, melyet Leo 117F néven azonosítottak, három kölykével jelenik meg a felvételen a Kínával határos Primorje közelében. Tanulságos az az eset, amelyben három férfit harapott meg Namíbiában egy vadon élő leopárd, amely egy legelésző kecskét akart zsákmányul ejteni Usakos város közelében. A leopárdok egyébként szerepelnek a koronavírusra érzékeny állatok listáján.

Nyitókép: illusztráció gepárd Dél Afrika Samara állatrezervátum

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás