Hirdetés

Egyre inkább közismert tény, hogy a klímaváltozás egyik fontos hatása, amely az átlagemberek életét érintheti, az az újabb vérszívó ízeltlábúak és az általuk terjesztett betegségek megjelenése Magyarországon. A Margit-szigeten már kimutatták egy új kullancsfaj előfordulását, amely a krími-kongói vérzéses láz kórokozóját hordozhatja.

A média tömegesen számol be a szúnyogok idei inváziójáról, kiemelve, hogy az 50 fajból álló hazai faunához a közelmúltban három új, invazív csípőszúnyog faj is csatlakozott, amelyek olyan korábban csak a meleg égövön előforduló betegségeket terjeszthetnek, amelyekkel a közelmúltig itthon nem találkoztunk.

Sokkal kevesebb szó esett eddig a vérszívók egy másik csoportjáról, a kullancsokról, amely csoportból szintén új fajok és az általuk terjesztett új betegségek jelenhetnek meg Magyarországon.  Dr. Földvári Gábor parazitológus az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa és csapata hosszú időn keresztül vizsgálta a Margitszigeten élő sünöket és a rajtuk élősködő kullancsokat. A margitszigeti vizsgálat során, a Magyarországon korábban még nem megfigyelt Hyalomma marginatum kullancsfajra is rábukkantak, amely Afrikában őshonos, és az úgynevezett krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

Dr. Földvári Gábor hangsúlyozta, hogy nincs krími-kongói vérzéses láz Magyarországon, de a több mint 10.000 kullancs vizsgálata során találtak egy darab olyan kullancsot a Margitszigeten, ami terjesztheti ezt a vírust. Az eset rámutat, hogy az egzotikus kullancsfajok és kórokozók felbukkanására akár egy belvárosi parkban is számítani lehet.

Hazánkban 20-30 kullancsfaj őshonos, de még hiányosak az ismereteink, ezt az atkacsoportot csupán az elmúlt két évtizedben kutatják intenzívebben. A kullancsok többsége rejtett életet él, általában gazda specifikusak, a gazdaállat odúiban, fészkében tanyáznak. A hazai fajok közül öt tekinti az embert is potenciális prédának, leggyakoribb az agyhártyagyulladást és a Lyme kórt okozó közönséges kullancs.

A kullancsok terjedésében a nagyobb testű állatoknak kiemelten a vándormadaraknak van szerepe. A trópusi, szubtrópusi kullancsokat, mint a Hyalomma marginatum-ot a vándormadarak valószínűleg időről időre behurcolják Európába is, de eddig a hideg teleket nem tudták túlélni, így nem tudtak tartósan megtelepedni.A klímaváltozás a fajok korábbi elterjedését rendezi át. Az enyhe telek következtében egyre inkább lehetővé válik a trópusi, szubtrópusi fajok túlélése így tartós megtelepedése Európában és Magyarországon is. Másrészt a hazai leggyakoribb emberre akaszkodó úgynevezett közönséges kullancs is új élőhelyeket vett birtokba. Megjelent Skandinávia sarkköri területein, és például a Tátrában egyre nagyobb tengerszint feletti magasságban. Már Észak-Németországban is találtak kifejlett Hyalomma marginatum példányokat, vagyis bebizonyosodott, hogy képesek túlélni, és talán szaporodni is az európai környezetben.

A szubtrópusi kullancsfajok hozzák magukkal kórokozóikat, a Hyalomma marginatum potenciálisan a krími-kongói vérzéses láz vírusát, ezáltal a klímaváltozás komoly járványok kialakulásával fenyeget.  A krími-kongói vérzéses láz egy belső vérzésekkel, magas lázzal járó, a nevéhez illően borzalmas betegség magas halálozási aránnyal – mondta el Földvári Gábor.

Ez a betegség eddig Európában szórványosan fordult elő a Romániában és a Balkánon, maga a kullancs Horvátországban is megtalálható, de a kutatók úgy vélték, hogy ennél északabbra kullancs hordozó a téli fagyok miatt nem él túl. A közelmúltban azonban hazánkban, a szomszédos országokban, sőt Németország északi részén, Hamburg közelében is megtalálták Hyalomma marginatum felnőtt egyedeit. Reális tehát a veszély, hogy az idegenhonos kullancs és vele együtt a krími-kongói véres láz kórokozója idővel megtelepedjen Magyarországon.

A parazitológus szerint rendkívül fontos, hogy felkészüljünk az esetleges új járványokra, és folyamatosan vizsgájuk, monitorozzuk a járványtani és ökológiai szempontból rizikót jelentő helyzeteket, így például a kullancsok és az általuk terjesztett kórokozók jelenlétét és terjedését, is. Ez azért is fontos, mert a szúnyogokkal ellentétben a kullancsokat életmódjukból adódóan nem lehet tömegesen irtani. A védekezés csak egyéni lehet, amely az oltás mellett (amely csak a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás ellen véd) elsősorban a kullancsok minél előbbi eltávolítását jelenti az emberből és a háziállatból egyaránt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás