Hirdetés

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások esetében, ha elfogadják a belügyminiszter törvénymódosító javaslatát, 30 nap alatt ki kellene adni a környezetvédelmi hatásvizsgálatokat és a szükséges engedélyeket. A hatósági leépítések miatt érdemi vizsgálat nélkül, futószalagon adhatják majd ki az engedélyeket.

Pintér Sándor belügyminiszter javaslata szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások esetében jelentősen lerövidítenék az ügyintézési határidőt. Összevont eljárás esetében például 30 nap alatt el kellene készíteni az összes szükséges környezeti hatásvizsgálatot, és ki kellene adni a szükséges engedélyeket. A jelenlegi általános ügyintézési határidő 4 hónap, összekapcsolt eljárás során pedig szakaszonként három-három hónap, amely a tervezet nyomán 30-30 napra csökkenne.

Mind a megkérdezett politikusok, mind a civil szervezetek kifogásolták, hogy az engedélyeztetések határidejének lerövidítésével kizárják a társadalmi vita lehetőségét. Kifogásolták azt is, hogy a környezetvédelmi hatóságok finanszírozását 50 százalékkal csökkentette a kormány. Ez jelentős létszámleépítést eredményezett. „Egy nap alatt is kiadható az engedély, ha van hozzá pecsét, de a Környezetvédelmi Felügyelőségnél egy hónap alatt két osztály között nem fordul meg egy ügyirat” – mondta a hvg.hu-nak Kalas György, a Reflex Környezetvédő Egyesület tagja. „Alternatívákat is kellene vizsgálni egy ilyen eljárásban, más helyszínt, más technológiát egy hatástanulmány keretében, valamint az érintett civil lakosságot is be kell vonni. A társadalmi egyeztetés kigolyózását célozza ez a javaslat” – tette hozzá.
RÉSZLETEK >>>
 

Kapcsolódó anyagok:

Audi kontra Zsák Ferenc: 200 millió

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás