A rovat kizárólagos támogatója

Áramütéstől pusztult el egy rétisas Baja-Mátéházapusztán, egy szigeteletlen középfeszültségű oszlopon 2019. december közepén. A szisztematikusan végzett felméréseknek köszönhetően az idei évben is megállapítható, hogy tömegesen pusztultak védett madarak a középfeszültségű elektromos hálózaton áramütés következtében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Az elpusztult madarak többsége a gyakoribb fajok közül került ki, mint például az egerészölyv, vörös vércse, vetési varjú, vagy a seregély. Akadtak azonban olyan ritka és fokozottan védett fajok is, amelyek hazai állománya a védelmi intézkedéseknek köszönhetően hosszú évtizedek után örvendetesen újra emelkedik, de még mindig alig néhány száz pár költését ismerik a szakemberek.

Ilyen madárfaj hazánk legnagyobb testű ragadozó madara, a rétisas (Haliaeetus albicilla), melynek kiskunsági állománya nem éri el a harminc költőpárt (az országos is csak 350 pár körül van). Ennek a fajnak a hazai állománya ősszel és télen feldúsul az Észak-Európából a Kárpát-medencébe telelni érkező madarakkal, ezért ilyenkor jóval gyakrabban lehet találkozni ezzel a hatalmas madárral. A rétisas télen elsősorban a vizes élőhelyek környékén, illetve nagy kiterjedésű szántókon keresi elhullott állatokból, legyengült vízimadarakból és halakból álló táplálékát.

Baja határában, egy elhullott őz teteme melletti villanyoszlopon került elő egy áramütéstől elpusztult egy un. szubadult, vagyis még nem teljesen ivarérett rétisas teteme 2019. december 13-án. A madarat Kalocsa Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Bács-Kiskun megyei helyi csoportjának elnöke találta meg és értesítette a területileg illetékes természetvédelmi őrt.

„A szerencsétlenül járt madár éppen egy olyan szakaszon lelte halálát, amit az áramütések felderítése miatt rendszeresen ellenőrzünk. Az idei évben ezen az alig két kilométeres hálózatszakaszon 12, tavaly pedig 15 áramütött madarat regisztráltunk” – nyilatkozta Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a régóta fennálló probléma megoldása érdekében az NKM Áramszolgáltató Zrt. szakembereivel közösen próbál hatékony megoldást találni, melynek eredményeképpen a további áramütések elkerülhetőek lesznek. Az áramszolgáltató a természetvédelmi kezelő javaslatára az idei évben is több, rövidebb szakaszon végzett el madárbarát beavatkozást, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy még nagyon sok veszélyes szakasz vár átalakításra, elsősorban a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken kívül található oszlopoknál.

Nyitókép: rétisas tetem 2019 dec. 3 Baja Mátéházapuszta  fotó: Kalocsa Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás