Hirdetés
greenfo/MTI

Az Európai Bizottság intézkedéseket szorgalmaz a világtengerek tisztasága, az óceánokon utazók biztonsága, valamint a fenntartható gazdálkodás érdekében. Az EU 30 százalékkal csökkentené a tengeri hulladék mennyiségét.

A brüsszeli testület csütörtöki közleményében kiemelte, az éghajlatváltozás, a szegénység, valamint az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos problémák mindössze egy részét alkotják azoknak a világszintű kihívásoknak, amelyekre eredményesebben kereshető megoldás, ha a jelenleginél hatékonyabban óvják az óceánokat és fenntarthatóan gazdálkodnak az általuk biztosított erőforrásokkal.

Hangsúlyozták, hogy az EU számára prioritást jelent a jogellenes, be nem jelentett és szabályozatlan halászat elleni fellépés. Mint írták, világszerte a kifogott halak legalább 15 százaléka illegális halászat révén kerül a halászhálókba, értékük 8-19 milliárd eurót tesz ki évente, ennek megakadályozására multilaterális fellépésre és az Interpol tevékenységének megerősítésére van szükség.

Arra is rámutattak, hogy az óceánokat egyre inkább veszélyezteti a felhalmozódó szemét. Az unió ezért 2017-ben stratégiatervet fog előterjeszteni, amelynek segítségével 2020-ra legalább 30 százalékkal csökkenthető a tengereket szennyező hulladék mennyisége.

"Az Európai Unió élére állt azon erőfeszítéseknek, amelyek egy szilárdabb alapokon álló óceánpolitikai irányítási rendszer létrehozását célozzák" – közölte tegnapelőtt Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos.

"Az óceánok rengeteg lehetőséget kínálnak a növekedés, a foglalkoztatás és az innováció előmozdítására. Számos probléma azonban sürgős megoldást igényel, amelyek közé tartozik az éghajlatváltozás, a hulladék felhalmozódása a tengerekben és óceánokban, valamint a világ népességének növekedése" – figyelmeztetett Jyrki Katainen, a bizottság munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke.

Az Európai Bizottság becslései szerint az óceánokra épülő gazdaság teljesítménye globális szinten 1,3 ezer milliárd eurót tesz ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás