Hirdetés

A Környezeti Nevelési Hálózat és a Varangy Akciócsoport Egyesület önkéntesekkel felépítette tegnap a Garancsi-tó melletti békaterelő kerítést. Idén nem fogják elgázolni a szaporodni igyekvő barna varangyokat, erdei békákat, és az itt nagyon ritkán felbukkanó gőtéket.

Aki tegnap Piliscsaba és Tinnye között autózott, a két település között félúton egy nagy kanyarban, az Üvegtigris büfénél szokatlan látványra figyelhetett fel. Közel harminc ember sárga láthatósági mellényben szorgoskodott egy 200 méteres szakaszon: az út szélén cölöpöket vert le, drótokat húzott ki, sűrű szövésű hálót feszített, és tejes ládához hasonló műanyag dobozokat ásott a földbe. A végeredmény egy 60 cm magas kerítés, amely a békákat védelmezi attól, hogy a forgalmas útra tévedjenek.
Pedig nekik ilyenkor kora tavasszal, a melengető napfény hatására indulniuk kell a víz felé, hogy petéiket lerakják. A különösen forgalmas utakon való átkelés azonban végzetes a populáció számára. A nőstény béka van különösen nagy veszélynek kitéve, aki fajtól függően 800-12000 petét cipel magával, így mozgása igen nehézkes. Ráadásul a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra, így még nehezebb helyzet áll elő. Ezért kell segíteni a természetvédőknek, hogy az átkelés biztonságos legyen. Többféle módszer létezik erre, a Környezeti Nevelési Hálózat és Varangy Akciócsoport a Garancsi-tó mellett terelőkerítés építésével igyekszik megakadályozni a védett kétéltűek pusztulását.

Békamentők a Garancsi-tónál Békamentők a Garancsi-tónál

A vonuló állatok a kerítésen nem tudnak átugrani, sem alatta átbújni, viszont ügyesen belepottyannak a leásott ládákba, amelyeket a békamentők naponta kétszer ürítenek a tóba. Másfél- két hónapig tart a mentés, ilyenkor a kétéltűek védelmezői úgy időzítik napi programjukat, hogy az autójukban ott a csizma, a kesztyű, a vödör, s jövet-menetben megállnak a kerítésnél, hogy a szaporodási helyre segítsék a barna varangyokat, erdei békákat, és az itt nagyon ritkán felbukkanó gőtéket – mondta Munkácsy Béla, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének tanára, az akció egyik szervezője. Tavaly hatezer állatot hordtak így át, a vonulási csúcsnak az számított, amikor 24 óra alatt ezer egyedet juttattak biztonságba a Garancsi-tóba. Az elhullás nem érte el a 10 százalékot.

A Föld 6300 kétéltű fajából 270 él Európában és csak 17 hazánkban, ráadásul az egyedszám folyamatosan csökken, így Magyarországon az összes kétéltű védett – mondta dr. Puky Miklós biológus, a Varangy Akciócsoport vezetője. Nemzetközi összehasonlításban azonban nem feltétlenül azonos a védettség szintje egy-egy fajnak. Nálunk a foltos szalamandra igen ritka, az alpesi gőte a magyar természetvédelemben kiemelt szintű védettséget élvez, míg a világ természetvédelmében nem különösen jelentős.

Békamentők a Garancsi-tónál Békamentők a Garancsi-tónál

A békamentők tevékenységével tavasszal számos helyen találkozhatunk az országban, kétéltű mentőhelyek vannak a bükki Varbótól a nyugati határszélen Szentgotthárdig, a Mecsekben Sikondáig. Nem mindenütt a terelőfal a megoldás, egy másik biztonságos módszer a békaalagút, amelynek építése persze drágább, mint a kerítésé. Manapság már vannak egészen modern, nem csak egy adott helyhez kötötten felhasználható, hanem áthelyezhető alagutak, amelyek tetején nyílás biztosítja a szellőzést és a fényt. Ilyet helyeztek el tavaly a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai három forgalmas közút alatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás