Hirdetés

Már nagyon várja a tavaszt és azt, hogy kész legyen Zugló első közösségi kertje, a ZUGkert!

A történet 2012 őszén kezdődött. Ekkor egy maroknyi civilből álló, kis csapat fejébe vette, hogy szeretnének egy közösségi kertet. Egy helyet kertészkedni a kerület kerttel nem rendelkező lakóinak. Minden kertes és kerttel nem rendelkező kertbarátnak pedig lehetőséget összegyűlni, megismerni egymást, tapasztalatot cserélni. Megbeszélni mitől nő jobban a paprika, megmutatni a gyerekeknek, hogy hogyan is néz ki az a növény, amiről a paradicsom a boltokba kerül és mi mindent kell mindezért tenni. A közösségi kert nemcsak a haszonnövények termesztéséről szól. Ezzel az újfajta zöldterület használattal Zugló is Budapest azon városrészeinek egyre népesebb sorába állhat, akik már elindultak a nyugaton oly népszerű, városi kerttel rendelkező, városi mezőgazdálkodást folytató nagyvárosok útján.

Teltek-múltak a hónapok, s a cél érdekében megalakult a ZUG Közösségi Kertekért Egyesületet, mely a 2013 márciusában megtartott lakossági fórumon már kész látványtervekkel állt elő. Zugló Önkormányzata támogatása jeléül felajánlotta a Tihany utca – Zsálya utca – Újváros park sétány sarkán lévő területét, és a kerthez szükséges infrastruktúra kialakítását. Így a 2013-as év során több ízben is kedvcsináló, ismerkedő piknikeket, összejöveteleket tartottak a szervezők már a leendő kert területén. Eközben persze az előkészítéssel kapcsolatos papírmunkák is lázasan folytak a háttérben. Egyre többen szereztek tudomást a kezdeményezésről, továbbá egyre több ember és szervezet kezdte segíteni az Egyesület munkáját. Arról nem is beszélve, hogy egyre több jelentkező volt, aki szeretett volna egy kis ágyást a megvalósuló kertben. Ugyanakkor nem csak a parcellahasználó családok fogják majd használni a területet: a környékén levő két általános iskola és egy óvoda is nevelhet növényeket a közösségi kert egy-egy ágyásán. Emellett a mintegy ötezer négyzetméteres elkerített részen nemcsak parcellák lesznek, hanem egy pihenőpark is, ahol a környező panelházak lakói szabadidejüket tölthetik. Sétány, padok, asztalok továbbá egy bemutató kert is létesül ezen a területen. A ZUGkertet tehát nemcsak azok a szerencsések használhatják, akik termelnek rajta, hanem egy igazi közösségi park létesül, ami rendszeres családi események, nagy közös bográcsozások színhelye lehet majd.

Az egyik pikniken még a padok is megszépültekAz egyik pikniken még a padok is megszépültek

2013 végére a ZUGkert elérkezett több nagy mérföldkőhöz. Elsőként októberben az önkormányzat és az egyesület közti együttműködési szerződés aláírásához. Majd ennek nyomán november 29-én a ZUG Egyesület szervezésében nyilvános parcellasorsolásra volt hivatalos az addigi több, mint 100 jelentkező. Meg is telt a Zuglói Művelődési Ház, a Cserepesház legnagyobb terme, ott volt a kerület kertre vágyó apraja-nagyja. Tűkön ülve várták, vajon jut-e nekik kiskert és ha igen mi az a szerencseszám, amihez tartozó terület a következő évi saját termesztésű zöldségeinek szülőföldje lesz. Összesen 64 darab 10 négyzetméteres ágyás várt lelkes és szerető gazdára, amelyekből ezen a novemberi péntek estén végül 59 darabra kötöttek használati szerződést a szerencsés leendő kertészek.

A parcellasorsoláson bemutatkoznak a lelkes szervezőkA parcellasorsoláson bemutatkoznak a lelkes szervezők

Az év első hónapja különösen mozgalmasra sikerült a zuglói közösségi kertészeknek. 2014. január 11-én újabb rendezvényre hívta az érdeklődőket a ZUG Egyesület. Ezen egyrészt pótsorsolás keretében izgulhattak a maradék 5 parcellán történő termesztés jogáért azok, akik nem tudtak az első alkalommal jelen lenni. Másrészt ezen a napon a sorsolás mellett az ágyások szorgos és gondoskodó művelői megismerhették egymást, megtudhatták kik lesznek a közvetlen szomszédjaik. Emellett egy érdekes előadásban is részük volt Dr. Kappel Noéminek köszönhetően, aki a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának adjunktusa és a zöldségfélék fajtáiról, szaporításáról, a vetési időkről, a kerttervezés fontosságáról beszélt. Az igyekvő parcellahasználók január 25-én újból részt vehettek egy programon, ahol a közösségépítő játékok mellett megint szerepet kapott az ismeretszerzés: ez alkalommal a szintén a Budapesti Corvinus Egyetemen tanító Dr. Pap Zoltán mesélt a vegyestársításokról, a gyakoribb betegségekről, a termesztési problémákról és azok megelőzéseinek lehetőségeiről. Így remélhetőleg mire az időjárás engedi, bárki jó gazdája lehet kiskertjének és hatékonyan tud majd saját magának termelni ízletes biozöldséget, vegyszerek nélkül, egy jó közösségben. Ebben további segítséget jelent, hogy a kertészkedéshez szükséges eszközöket egy kerti szerszámokat forgalmazó cég szponzoráció keretében a közösségi kert rendelkezésére bocsájtotta.

Előadások a bőséges termés érdekébenElőadások a bőséges termés érdekében

Amennyiben ez még nem lett volna elegendő, januárban, az enyhébb időben az önkormányzat is elkezdte a kert kivitelezését: a talajfrissítés, a vízvezeték fektetése megtörtént, a kerítést lassan felhúzzák. A parcellahasználók pedig otthon már azon morfondíroznak mit, milyen mennyiségben szeretnének majd ültetni a kiskertjükbe. A ZUG Egyesület ezért már szervezi is egy Magbörze megrendezését február 15-én 14 órától a Cserepesházban. Természetesen a vásár mellett itt sem maradnak majd el az érdekes, témába vágó elődások sem. Így februárban már magok kerülhetnek otthon a palántázó joghurtospoharakba, és amint lehet az ágyásokba is.

Épül a ZUGKertÉpül a ZUGKert

Azt mondják a gondolataink teremtő erővel rendelkeznek. Zuglóban bevált a recept: végy egy jó gondolatot, adj hozzá egy csipet civil összefogást, önts mellé lelkes és befogadó környezetet, süsd ki baráti légkörben. És az eredmény? Remélhetőleg rengeteg répát ropogtató vidám kisgyerek, önfeledten gyomláló nagymamák, ásástól megizmosodott férjek és a legjobb receptjeiket cserélgető háziasszonyok.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás