Hirdetés

Sok cikk megjelent mostanában, és sajnos a többségük nem tájékoztat pontosan, és azt sugallja, hogy szeptember 1-től nem lehet majd a boltokban kapni 1600 W teljesítmény fölötti porszívót. Ez így nem igaz. Nem forgalmazni nem lehet, hanem forgalomba hozni. Ez pedig ebben az esetben nagy különbség.

A porszívók energiacímkéje
2014 őszétől bővül az energiacímkével rendelkező készülékek köre: szeptember 1-től már a porszívók vásárlásánál is segítségünkre lesz az energiahatékonyságról és egyéb készülék-jellemzőkről tájékoztató színes címke.
A 2014. szeptember 1-jét követően az Európai Unióban forgalomba hozott porszívókhoz kötelező lesz csatolni a gyártóknak az energiacímkét. A leghatékonyabb energiaosztály az A osztály lesz (2017. szeptember 1-jétől pedig majd az A+++ energiaosztály). Az energiaosztályon és az éves villamosenergia-fogyasztáson kívül a címke tájékoztat még arról is, hogy milyen padlón használható a porszívó, és az adott padlófajtán (kemény burkolat vagy szőnyeg) milyen a tisztítási hatékonysága, továbbá milyen a por-visszabocsátási osztálya.
A szabályozás nem vonatkozik a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot-, az ipari és a központi porszívókra, továbbá a padlófényező gépekre és a kerti szívógépekre.

A porszívókra vonatkozó új „ecodesign-szabályok”

A XXI. század elején az Európai Bizottság azt állapította meg, hogy az energiafogyasztó készülékek használata során keletkező környezetterhelés mértéke 80%-ban a terméktervezés során dől el: a terméktervezési fázis tehát a leginkább felelős azért, hogy mennyit fogyaszt például egy mosógép vagy egy hűtő, vagy akár egy porszívó. Ezért a Bizottság minimum környezetbarát tervezési követelményeket, azaz ecodesign szabályokat állapított meg, melyeket a gyártóknak kötelező betartaniuk.

Az Unióban először 2005-ben határozta meg a Bizottság az ecodesign-szabályozás kereteit a 2005/32/EK irányelvben. Ezt a szabályozást 2009-ben felülvizsgálták, s új jogszabály, a 2009/125/EK számú keretirányelv lépett hatályba. Ennek megfelelően környezetbarát tervezési követelményeket kell megállapítani azon energiafogyasztó termékekre, melyek
– magas értékesítési és kereskedelmi volumennel jellemezhetők,
– jelentős környezeti hatást fejtenek ki,
– mely hatás javítására anélkül van lehetőség, hogy az túlzott költségekkel járna.

Az egyes termékekre vonatkozó szabályokat külön EU rendeletek tárgyalják. A szabályozás az egyes készülékek tekintetében párhuzamosan zajlik az energiacímke szabályozással, ez utóbbi tulajdonképpen az ecodesign-szabályokat egészíti ki.
A porszívókra vonatkozó EU-hatásvizsgálatok szerint 2005-ben az összes villamosenergia-fogyasztás kb. 18 TWh volt. Ecodesign-szabályozás hiányában – úgy becsülték – 2020-ra ez az érték akár a 34 TWh fogyasztást is elérheti. Ezért a Bizottság a háztartási nagygépek (pl. hűtők, fagyasztók, mosó- és mosogatógépek) után a porszívókra is környezetbarát tervezési követelményeket, azaz ecodesign-szabályokat állapított meg. A porszívók esetében a használat során elfogyasztott energia mennyisége, a porfelszívás, a porvisszabocsátás, a keltett zaj és a tartósság tekinthető jelentős környezetvédelmi jellemzőnek, az új szabályok tehát ezekre a tulajdonságokra tartalmaznak előírásokat a gyártók számára. Az előírások két lépcsőben lépnek majd hatályba: a változások első fázisa a 2014. szeptember 1-je után, a második fázisa pedig a 2017. szeptember 1-je után forgalomba helyezett készülékekre vonatkozik.

A porszívó-tulajdonságokra vonatkozó legfontosabb előírások

2014. szeptember 1-jét követően csak olyan porszívó hozható forgalomba, melynek az éves energiafogyasztása kisebb, mint 62 kWh/év, továbbá a mért felvett teljesítménye kisebb, mint 1600 W. Ezek az értékek 2017. szeptember 1-től 43 kWh/évre és 900 W-ra csökkennek.
A porfelszívási hatékonyságra is vonatkoznak előírások, ezek is szigorodnak 2017-ben a 2014-es előírásokhoz képest.
2017. szeptember 1-től további előírások is hatályba lépnek: a porszívók hangteljesítményszintje legfeljebb 80 db(A) lehet, porvisszabocsátásuk maximum 1%. Ekkortól a tartósságra is vonatkozik majd szabály: a motor üzemi élettartamának legalább 500 órának kell lennie, továbbá – amennyiben létezik gégecsöve az adott porszívónak – annak olyan fokú tartósságot kell tanúsítania, hogy 40 000 alakváltozott állapotban elszenvedett rezgési ciklus után is használhatónak kell maradnia.
Az ecodesign-szabályozás – az energiacímke-szabályozáshoz hasonlóan – nem vonatkozik a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot-, az ipari és a központi porszívókra, továbbá a padlófényező gépekre és a kerti szívógépekre.

Az ecodesign-szabályozás és az energiacímke összefüggése

Az ecodesign-szabályozás szerint 2014. szeptember 1-től nem hozható forgalomba olyan porszívó, melynek az éves energiafogyasztása nem kisebb, mint 62 kWh/év, 2017. szeptember 1-től pedig ez az érték 43 kWh/évre csökken.
Természetesen minden, az említett időpontokat követően forgalomba hozott porszívónak meg kell felelnie az ecodesign-előírásnak (62, illetve 43 kWh/év), de azt, hogy az egyes porszívók az éves energiafogyasztásuk alapján milyen energiaosztályba tartoznak, az energiacímke-szabályozás határozza meg. Ezt az alábbi táblázat szemlélteti:
 

Energiaosztály

 

Éves energiafogyasztás (AE) (kWh/év)

A címke 2014. szeptember 1-től

A címke 2017. szeptember 1-től

A+++

AE ≤ 10

A++

10 < AE  ≤ 16

A+

16 < AE  ≤ 22

A

AE ≤ 28

22 < AE  ≤ 28

B

28 < AE  ≤ 34

28 < AE  ≤ 34

C

34 < AE  ≤ 40

34 < AE  ≤ 40

D

40 < AE  ≤ 46

AE > 40

E

46 < AE  ≤ 52

F

52 < AE  ≤ 58

G

AE > 58

Láthatjuk tehát, hogy az energiacímkén mindig 7 energiaosztály lesz: a 2014. szeptember 1. után forgalomba hozott készülékeknél az A osztály lesz a leghatékonyabb, a G pedig a legkevésbé hatékony energiaosztály, a 2017. szeptember 1-jét követően forgalomba hozott készülékek esetében pedig az A+++ lesz a leghatékonyabb, és a D a legkevésbé hatékony kategória.

Mit jelent a „forgalomba hozatal”?

A „forgalomba hozatal” alatt egy adott készüléknek az EU piacon (vagyis bármely tagállamban) történő első hozzáférhetővé tételét, értékesítését kell érteni. Nem a fogyasztóknak való értékesítés időpontja az irányadó tehát, de az esetek nagy többségében még csak nem is a készüléknek a magyar boltokba kerülése a mérvadó (hacsak az adott készülék „életében” nem ez a kereskedelmi lépés tekinthető az EU piacán való első hozzáférhetővé tételnek). Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a porszívók esetében ez azt jelenti, hogy ha az adott porszívót már – bárhol az EU-ban – forgalomba hozták 2014. szeptember 1. előtt, akkor arra a porszívóra nem vonatkoznak az új szabályozások (tehát nem kell rá energiacímke és nem kell megfelelnie az ecodesign-szabályoknak sem) 2014. szeptember 1-ét követően sem. A 2014. szeptember 1. előtt forgalomba hozott és a két új szabályozásnak még nem megfelelő készülékek így ezen időpont után is megvásárolhatók lesznek az üzletekben. Ha tehát olyan porszívóval találkozunk szeptember 1-ét követően az üzletekben, melyen nincs energiacímke, vagy például a felvett mért teljesítménye nem felel meg az ecodesign-előírásnak, az nem azt jelenti, hogy az adott készüléket jogszerűtlenül forgalmazza a kereskedő, hanem azt, hogy – tekintettel arra, hogy annak forgalomba hozatala már korábban megtörtént – arra az adott készülékre még nem vonatkoznak az új szabályok.

Hasznos információk a témában:
Az ecodesign és az energiacímke irányelv, továbbá az egyes készülékekre vonatkozó EU rendeletek innen megtekinthetők >>>
További információk a http://www.cecedhu.hu/ecimke/ oldalon találhatók.
Az aktuális szabályozásokról folyamatosan tájékoztat a CECED Magyarország Forgó Morgó hírlevele is feliratkozás >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás