A rovat kizárólagos támogatója

A rezsicsökkentés változása is felgyorsítja a kandallók és egyéb fatüzeléses eszközök reneszánszát, amihez már csak egy jól megválasztott, biztonságos kémény kell. A régi-új, de mindenesetre sok helyen alternatív fűtési megoldások kifejezetten környezet- és pénztárcakímélők is lehetnek. Ha…

2022 júniusától, többszöri elhalasztása után életbe lépő új, az épületek közel nulla energiafelhasználására vonatkozó szabályozás része, hogy a fogyasztást 25%-ban megújuló forrásokból kell fedezni.  A napelemek, hőszivattyús technológiák használata kézenfekvő és ideális – bár meglehetősen drága – megoldás lehet a feladatra. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a már megszokott, hagyományosnak mondott tüzelési eljárások között is akad olyan, amit a szabályozás is elfogad a megújuló energiaforrás kategóriában – persze megfelelő minőségben történő kialakítás esetén. Ez pedig nem más, mint a fafűtés. Így hamarosan eljöhet a kandallók és egyéb fatüzeléses eszközök reneszánsza, amihez már csak egy jól megválasztott, biztonságos kéményre lesz szükség. A régi-új, de mindenesetre sok helyen alternatív fűtési megoldások kifejezetten környezet- és pénztárcakímélők is lehetnek. Ha…
A mai podcast mottója akár az is lehetne, hogy variációk fűtésre a fenntarthatóság jegyében hiszen célkeresztben a tetőmegoldások, tetőcserép, kémény. Sarkadi Péter beszélgetőtársa Szücs Zsolt a műsort támogató Leier kéményrendszerek üzletágának termékmenedzsere.

Zöld szempontból vita tárgya, hogy a biomassza – fafűtés mennyire zöld, az évtizedek alatt megkötött növényi szenet gyorsan visszajuttatjuk a légkörbe. 

A beton tetőcserép  mennyire környezetbarát?  Újrahasznosítható?
2010 óta csak rendszer jellegű kémény építhető. De az mi?
Mit tud a kéményvarázsló?

„Zöld” kandalló? Lássuk, hogyan!

Lássuk, hogyan lehet „zöld” energiaforrás a fa, anélkül, hogy olyan bonyolultnak tűnő műszaki fogalmakon kelljen átrágni magunkat, mint például a primer energia átalakítási tényező, a teljesítménytényező, vagy éppen az összesített energetikai jellemző. Ezeket a számításokat jól képzett szakemberek természetesen kiszámolják helyettünk, nekünk csak az általuk javasolt műszaki megoldásokból kell kiválasztani a leginkább testhezálló technológiát. Tehát az ok, ami miatt a napelemes technológiát, a pellet tüzelésű kazánt és a kandallót egy lapon kell említenünk, ezeknek a tényezőknek az értékeiben található, melyek végső soron kiegyenlítik a végeredményt.

Verseny a hőtermelők közötti?

A 25% megújuló energiaszint teljesítése környezetünk védelméről szól, és nem a különböző energiahordozók és hőtermelők közötti versenyről. Fontos, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő és hosszú távon is fenntartható megoldást. Például akár egy zárt égésterű légfűtéses kandalló és egy huzathatásra méretezett, az égési levegőt is biztosító kémény kombinációja, (ami egy teljes függetlenséget, valódi biztonsági tartalékot nyújtó fűtési mód) vagy akár egy az új szabályozási környezetben is sokoldalúan kihasználható pellet tüzelésű készülék, egyaránt kézenfekvő megoldás lehet a klasszikus fűtési módokat kedvelőknek.

Szücs Zsolt Leier. Fotó: Sarkadi Péter greenfo

Zöld fűtés – számokban

Néhány variáció a teljesség igénye nélkül, amelyekkel a 25%- os megújuló energia részarány elérhető. Ha a teljes ház fűtését egyetlen hőtermelő rendszerrel szeretnénk megoldani, akkor a hőszivattyús technológia lehet a tökéletes, hosszú távú megoldás. A módszer hátránya, hogy a befektetési igénye ennek a legnagyobb.

Ha a legkörnyezettudatosabb és tisztább energia elérésére törekszünk, válasszuk a termikus szolár rendszert. Itt a legújabb innovációknak köszönhetően akár a tetőcserépbe épített napelemes rendszer is választható. Ha azonban a hagyományos technológiák mellett szeretnénk maradni, vagy csak a meglévő fűtéstechnika kiegészítésére lenne szükségünk, akkor egy pellet kazán, vagy egy hangulatos kandalló – egy minőségi, jól szigetelt kéménnyel kiegészítve – a legjobb választás.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes kéményt? Ehhez figyelembe kell venni pl. a tüzelőanyagot, a tüzelőberendezést és a beépítési környezet sajátosságait is.

Egy gondosan megtervezett kémény pedig igazán biztonságos és hatékony feltételeket teremt ahhoz, hogy a tüzelőberendezés tökéletesen működjön. A Leier termékkínálatában hat különböző kéménytípus közül választhatunk, lefedve ezzel a felhasználói igények teljes körét, és melyekről a cég szakemberi segítség képen egy műszaki összehasonlítást is összeállítottak. Legyen szó klasszikus szilárdtüzeléses (hasábfa, szén), nagy hatásfokú szilárdtüzeléses (pellet, faelgázosítás) vagy gáztüzeléses fűtőeszközről, a Leier kémények között ott lesz a megoldás.
A Leier kéménykínálatáról bővebben: www.kemenyshop.leier.hu

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás