Hirdetés
greenfo/MTI

A világ legnagyobb vasúti alépítmény-javító berendezésével megkezdődött a Szajol és Püspökladány közötti vonalszakasz felújítása – jelentette be Dudás István, a projekt vezetője a munkálatok jelenlegi helyszínén, Törökszentmiklós-Bartapusztán.

Az összességében 161 milliárd forintos beruházás részeként, 2015. végéig megvalósuló felújítás célja a vasúti szolgáltatás színvonalának emelése, a menetidő csökkentése, valamint a biztonságos, környezetbarát közlekedési lehetőség megteremtésével a térség fejlődésének elősegítése. Befejeztével az új pályán óránként akár 160 kilométeres sebességgel is közlekedhetnek majd a szerelvények.
A teljes projekt az Európai Unió támogatásával, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként, az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg. A bruttó 161 milliárd forint mintegy kétharmadát fordítják a 70 kilométeres pályaszakasz felújítására, a többit biztosítóberendezések telepítésére és más feladatokra.

Dudás István a munkálatok helyszínén elmondta: a pályatesten a világ legnagyobb, 1000 tonna súlyú, 270 méter hosszú, PM 1000 URM típusú berendezése dolgozik, amely naponta megközelítőleg egy kilométeres alépítmény (vágány ágyazat) felújítására képes.
A szerkezet műszaki érdekességeit bemutatva jelezte: az elején és a végén egy-egy mozdonnyal mozgatott teljes szerelvény hossza eléri az 1,1 kilométert. A szerelvényen láncszerűen elhelyezett gépeket dízelmotorok hajtják, amelyek összteljesítménye 5450 lóerő, fogyasztásuk pedig óránként mintegy 700 liter. A berendezés alig fél nap alatt telepíthető egy adott munkaterületre. Használata számottevően nem olcsóbb a hagyományos megoldásokénál, ám lényegesen gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé. A szerkezet úgy építi át a vágány ágyazatát, hogy magát a sínpárt közben megemeli. A szakember szerint ez olyan bravúr, mintha egy ház teljes alapozását az épület lebontása nélkül cserélnék ki. Az idén előreláthatólag Kisújszállásig eljutva a 70 kilométer hosszú Szajol-Püspökladány vonalszakasz felével végeznek.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a vasúti közlekedés a rekonstrukció ideje alatt zavartalan lesz.
A beruházás által érintett szakasz része a Szajol – Debrecen – Nyíregyháza – Záhony vonalnak, amely a páneurópai közlekedési hálózathoz kapcsolódik, az ötös számú páneurópai közlekedési korridor alternatív útiránya.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás