Hirdetés
Forrás: lmv.hu

Az EU készülő vetőmagos jogszabálya akadályozná a tájfajta vetőmagok felhasználását, cseréjét. A május 6-i bizottsági döntés előtt ezért hazai civil szervezetek levelet írtak az Európai Bizottság magyar tagjának, Andor László biztosnak kérve, hogy jelenlegi formájában ne támogassa ebben mezőgazdasági sokféleséget csökkentő, az óriáscégek érdekeit szolgáló javaslatot.

Írj Te is a magyar biztosnak, hogy segítsen megmenteni tájfajta vetőmagjainkat!

Tisztelt Andor László Biztos Úr!

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága 2012. novemberében megjelentette a növényi szaporítóanyagok forgalmazására vonatkozó jogszabálytervezet új változatát, amely számos hatályban lévő rendeletet hivatott helyettesíteni. A tervezet intézményközi egyeztetése során a Bizottság Környezetvédelmi valamint Mezőgazdasági és
Vidékfejlesztési Főigazgatósága nem értett egyett a tervezet tartalmával, ezért az európai biztosok testülete 2013. május 6.-án szavazással dönt a tervezet jövőjéről.

Az Arche Noah osztrák vetőmag megőrző hálózat kezdeményezésére komoly szakmai tapasztalattal rendelkező európai civil szervezetek, amelyek több százezer európai állampolgárt képviselnek, 2013 folyamán két nyílt levélben hívták fel az illetékes európai biztosok figyelmét arra, hogy a jogszabálytervezet jelenlegi változata akadályozza a mezőgazdasági sokféleség bővítését, a fenntartható mezőgazdaság kibontakozását és az élelmezés-biztonságot. A tervezet nem tartja tiszteletben a gazdálkodók mezőgazdasági sokféleséggel kapcsolatos jogait, és nem felel meg a fogyasztók elvárásainak.

Alulírott környezetvédő és mezőgazdasági sokféleséggel foglalkozó szervezetek egyetértünk ezekkel az aggodalmakkal. Úgy látjuk, hogy a jogszabály felülvizsgálatának célkitűzéseivel ellentétben a tervezet jelen formája kockáztatja az élelmezésünk alapját biztosító kultúrnövények sokféleségét és nem szolgálja a közérdeket.

A jogszabálytervezettel kapcsolatban a következő konkrét módosításokra teszünk javaslatot:

A mezőgazdasági sokféleség fejlesztése érdekében:

– A növényfajta fogalommeghatározása foglalja magába azokat a szabadelvirágzású és/vagy tömegszelekcióval kiválogatott populációkat is, melykre a genetikai egyöntetűség helyett bizonyos mértékű genetikai változatosság jellemző.
– A szabadelvirágzású és szellemi tulajdonjoggal nem levédett növényfajták esetében a fajta bejelentése és vetőmagminta alapján történő minősítése legyen önkéntes alapú.
– Az önkéntes alapú fajtabejelentés "hivatalosan elismert leírás" alapján vonatkozzon kivétel nélkül az összes fajra és növénynemzetségre a származási régióhoz vagy a bejelentés időzítéséhez fűződő korlátok nélkül.

A demokrácia és a gazdálkodók jogainak biztosítása érdekében:

– A szaporítóanyagok és vetőmagok cseréje gazdálkodók és magánszemélyek között maradjon a jogszabály hatályán kívül.
– A jogszabály kizárólag a szaporítóanyagok kereskedelmi célú, nagy mennyiségben történő forgalmazására vonatkozzon.
– A fajtabejelentés és a vetőmagvizsgálat közszolgáltatás formájában működjön, és legyen elérhető kisebb szereplők számára megfizethető áron.

A fogyasztók döntési szabadságának védelme és az átláthatóság érdekében:

– A hatályban lévő (önkéntes alapú vagy kötelező) fajtabejelentéssel kapcsolatos, növényegészségügyi és minősítési követelmények ne hozzák hátrányos helyzetbe a szabadelvirágzású, valamint az ökológiai gazdálkodás céljára vagy speciális helyi feltételekhez nemesített fajták vetőmagját.
– Mikro- és kisvállakozásokra valamint egyéb kisebb szereplőkre minimális címkézési követelmények vonatkozzanak amennyiben nem génmódosított vagy szellemi tulajdonjoggal (fajtaoltalommal vagy szabadalomma) levédett vetőmagot forgalmaznak.
– A fajtajegyzékbe felvett növényfajták előállításánál alkalmazott nemesítési módszerek és vonatkozó szellemi tulajdonjogok legyenek nyilvánosan hozzáférhető közérdekű információk.

Levelünkkel Önhöz fordulunk bízva abban, hogy a 2013. május 6.-i szavazás alkalmával nem fogadja el a jogszabálytervezet aktuális változatát, és hivatalos hatáskörében mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb egy olyan módosított jogszabály szülessen, amely a sokféleséget és a közérdeket szolgálja! Európa most Önökre figyel!

Budapest, 2013. április 29.

Aláíró szervezetek:
Banya-Tanya Alapítvány
Bese Természetvédelmi Egyesület
Greenpeace Magyarország
Klímabarát Települések Szövetsége
Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület
Magyar Biokultúra Szövetség
Magyar Természetvédők Szövetsége
Öko-forrás Közhasznú Alapítvány
Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület
Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület
Védegylet Egyesület

* * *

Terjeszd Te is a hírt! Írj Te is Andor Lászlónak! Drótlevélcíme: laszlo.andor [kukac] ec.europa.eu

Ha van twitter hozzáférésed, küldj Te is üzenetet Andor László csiripjére. Egy példa:

Nagyon számítok rá, h május 6-án megvédi a helyi, tájfajta vetőmagot & cseréjét, @LaszloAndorEU úr! (téma: EU regulation of seed marketing)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás