Prima Primissima díjas lett Kovács Gyula gyümölcsész

2022. december 5.

Hírek

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott gálaesten. Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Kovács Gyula erdész, a régi magyar gyümölcsfajták őrzője nyerte el idén a díjat, amihez szívből gratulálunk!

A vadalma a 2017-es Év Fája

2017. január 3.

Hírek

A vadalmát a kőkorszak óta hasznosítjuk. Természetes előfordulásainak megőrzéséhez napjainkban az ember segítsége szükséges. Az erdei biodiverzitás fontos fafaja, mely az Országos Erdészeti Egyesület éves szavazásán győzedelmeskedett, és lett a 2017-es Év Fája.

A klímaváltozás segíti a biogazdálkodást

2014. január 19.

Hírek

Biztatóak az időjárás viszontagságainak ellenálló ősi gabonafélék nemesítésére és nagyüzemi kipróbálására irányuló hazai kutatások. Felértékelődnek az ősi gabonák a rossz időjárás miatt. Feljövőben az alakorbúza.

Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtái

2013. szeptember 26.

Helyszín: Budakeszi Erdészet, 2092 Budakeszi, Telki út

Sajtótájékoztatók

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntőt mond a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtái gyűjteményes kertjének oltványok átadásával egybekötött alapító rendezvényén.

Aki etet, az diktál – harc a magokért

2013. július 16.

Hírek

Majdnem minden krízishelyzetünk alapvető oka az, hogy az elmúlt évtizedekben szinte kizárólag a gazdasági fejlődésre összpontosítottunk, még ha sokaknak nem is esik jól ezzel szembesülni. Életkörülményeink javítása volt az a fő cél, amelynek érdekében gyakran olyan természeti rendszereket áldoztunk fel, amelyektől az emberiség jóléte és fennmaradása függ.

Veszélyben vetőmagjaink, tájfajtáink

2013. május 1.

Hírek

Az EU készülő vetőmagos jogszabálya akadályozná a tájfajta vetőmagok felhasználását, cseréjét. A május 6-i bizottsági döntés előtt ezért hazai civil szervezetek levelet írtak az Európai Bizottság magyar tagjának, Andor László biztosnak kérve, hogy jelenlegi formájában ne támogassa ebben mezőgazdasági sokféleséget csökkentő, az óriáscégek érdekeit szolgáló javaslatot.

Vigyázat ehető! Szervezz te is filmvetítést!

2012. november 18.

Hírek

Érdekel, hogy mi került a tányérodra, milyen tájfajták vannak, és hogyan lehet vegyszermentesen termeszteni? Tudni akarod, hogy a paprikán és az ízetlen paradicsomon túl mi minden kerülhet a fazékba? Akkor szervezz filmvetítést a lakóhelyeden, vagy a barátaidnak! Mi adjuk a filmeket. Jelentkezés november 25-ig.

Magas fák gyöngyei sajtótájékoztató

2012. június 18.

Helyszín: Őriszentpéter

Sajtótájékoztatók

Az EU által társfinanszírozott határon átnyúló program keretén belül kerül megvalósításra a Magas fák gyöngyei – ‘Upkac’ elnevezésű projekt. A réti gyümölcsösök, mint a térség kulturális örökségének részei különösen hozzájárulnak a vidék biológiai sokféleségéhez, ezért megőrzésük és gondozásuk természetvédelmi és társadalmi szempontból is fontos.

Zöld jelzés az őshonos tájfajtáknak

2012. március 24.

Hírek

Szomolyai fekete cseresznye, a Gönc vidéki sárgabarack vagy a Szentesi rózsavirágú naspolya. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján már termeszthetők, forgalmazhatók lesznek az őshonos gyümölcs tájfajták.

Tájfajtáink elismerése

2011. július 15.

Hírek

A Vidékfejlesztési Minisztérium egyszerűsíti a zöldség tájfajták, valamint házikerti fajták elismerési és vetőmag minősítési eljárását.