Hirdetés

A Vidékfejlesztési Minisztérium egyszerűsíti a zöldség tájfajták, valamint házikerti fajták elismerési és vetőmag minősítési eljárását.

A rendelet szerint a génerózió által veszélyeztetett őshonos zöldségfajok és fajták egyszerűsített eljárással kerülhetnek be a Nemzeti Fajtajegyzékbe, ezáltal termeszthetővé és forgalmazhatóvá válnak. Az európai uniós jogszabályhoz igazodó intézkedéssel kevésbé veszélyezteti tájfajtáinkat a génerózió, így megállítható a genetikai sokféleség csökkenése.

Az olyan régi őshonos tájfajtáink, mint például az ökörszív paradicsom, vagy az isztiméri fejes saláta nemcsak az ízvilág és a gazdagabb beltartalom miatt értékesek, hanem mivel ezek a fajták az évszázadok során tökéletesen alkalmazkodtak a környezetükhöz, ellenállóbbak, és nem igényelnek annyi vegyszeres kezelést sem. Az üzletekben alig néhány zöldség- és gyümölcsfajta közül válogathatunk, pedig több mint kilencezret őriznek belőlük a hazai génbankok. A zöldség tájfajták, valamint házikerti fajták fontosak a biológiai sokféleség fenntartásához.

A július 14-től hatályos rendelet szabályozása kitér a tájfajták vetőmagjainak forgalmazási feltételeire is.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás