Hirdetés

A tél vége felé rengeteg turista keresi fel Egyiptom tengerpartját és csodálatos műemlékeit, azonban ha nem vagyunk elég körültekintőek, akaratunk ellenére is támogathatjuk az illegális kereskedelmet.

Évről évre sokan döntenek úgy, hogy a fagyos téli időjárást maguk mögött hagyják, és Egyiptomba utaznak egy kis tél végi kikapcsolódásra. A TRAFFIC (a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét ellenőrző szervezet) vizsgálata szerint azonban egyre több helyen árulnak az országban illegális forrásból származó elefántcsontból készült ajándéktárgyakat, amelyeket a gyanútlan turisták meg is vásárolnak.

Az illegális kereskedelem felvirágzása a szakemberek szerint két tényezőnek köszönhető. Egyrészt nincs megfelelő törvényi szabályozás, másrészt pedig a kínaiak személyében megjelent egy új, hatalmas felvevő piac. Kínában évszázadok óta készítenek műalkotásokat elefántcsontból, és a kínai gazdaság fellendülése pedig lehetővé tette, hogy ma már a középosztályhoz tartozók is vásároljanak elefántcsont műtárgyakat. Azt valószínűleg maguk a vásárlók sem tudják, hogy ezzel akaratlanul is az illegális elefántcsont-kereskedelmet támogatják.

„Egyiptom továbbra is Afrika egyik legnagyobb illegális elefántcsont-kereskedelmi piaca. Az országban legfeljebb külön engedéllyel lenne szabad elefántcsontot értékesíteni, ilyen engedélyt azonban még soha nem kért senki. A TRAFFIC kutatása azt mutatja, hogy ennek ellenére Egyiptom egész területén árusítanak elefántcsontból készült tárgyakat.” – mondta Tom Milliken, a TRAFFIC elefántcsont-kereskedelmi szakértője. Kormányzati tisztviselők szerint a hatóságok 2009 óta mindössze 2 alkalommal indítottak eljárást és koboztak el elefántcsont tárgyakat, mindkét esetben a kairói reptéren. Azonban a szuvenír boltokban 2003 óta egyetlen razzia vagy egyéb intézkedés sem volt. A TRAFFIC szakemberei eközben viszont 8343 darab nyíltan eladásra kínált elefántcsont ajándéktárgyat találtak a kairói piacokon 2011 márciusában és áprilisában.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy az 1998 és 2005 közötti időszakban 43 %-kal csökkent az eladásra kínált elefántcsont ajándéktárgyak mennyisége, azonban az elmúlt 5 évben már csak 10 %-os volt a csökkenés. „Úgy tűnik, a 2000-es évek eleji bíztató tendencia megtorpant. Ha nem születik hatékony szabályozás, Egyiptom továbbra is az illegális elefántcsont-kereskedelem melegágya marad.” – fogalmazott a szakértő.

Mi magunk is részt vehetünk az illegális kereskedelem elleni küzdelemben. Hazánkból is sokan utaznak Egyiptomba, és már azzal sokat tehetünk, ha tudatosan választjuk meg a vásárolt ajándéktárgyakat. „Figyeljünk oda, hogy mit vásárolunk! Kérdezzünk rá, hogy a termék honnan származik, miből készült, és ha nem kapunk rá egyértelmű választ, inkább ne vegyük meg! Szükség van erre az elővigyázatosságra, hogy ne támogassuk akaratunkon kívül az elefántok orvvadászatát.” – figyelmeztet Figeczky Gábor a WWF Magyarország igazgatója.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás