Hirdetés
Forrás: index.hu

Az elmúlt nyáron is megtapasztalt szárazság figyelmeztető jel volt, nem az első és nem is az utolsó. Kontinensünk a vízi katasztrófa küszöbén áll, mivel a talajvízkészletek kiapadnak, ami a mezőgazdaság és az energiaszektor nehézségeihez vezet.

A Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent új tanulmány szerint Európa a szárazság miatt már alig rendelkezik talajvízzel. A folyamat pedig minden nyáron súlyosbodik. Már 2018 és 2019 nyarán is súlyos vízhiány volt Közép-Európában. Azóta a mérések szerint nem történt komoly talajvízszint-emelkedés. A súlyos aszály hatása, hogy károsodnak a természetes élőhelyek, döcög a mezőgazdasági termelés, és jelentős az energiahiány – írta meg az Independent.

Energiahiány is van
A francia atomerőművekben nincs elég hűtővíz, a villamos energia termelése akadozik, a vízerőművek is komoly gondokkal küzdenek. Egy új tanulmány szerzői alig 490 kilométeres magasságban keringő műholdakkal és gravimetriával figyelték a felszín alatti vízkészleteket, és rögzítették az elmúlt évek változásait.

A műholdak körülbelül 30 000 kilométer/óra sebességgel száguldanak a Föld körül, és naponta 15-ször kerülik meg a bolygót. Már egy hónap elteltével le tudják fedni a Föld teljes felületét, vagyis minden hónapban elkészíthetik a Föld gravitációs térképét.

Európa szárazodik. Vízhiány az űrből. forrás: NASA – JPL-Caltech / SWNS

Dr. Torsten Mayer-Gürr, a Grazi Műszaki Egyetem professzora és a tanulmány szerzője elmondta: Öt másodpercenként tartunk távolságmérést, így havonta körülbelül félmillió mérést végzünk. Ebből határozzuk meg a gravitációs tértérképeket. A térképek alapján Európa vízügyi helyzete mára nagyon bizonytalanná vált. Ahogy Dr. Mayer-Gürr megfogalmazta, sokkolóan súlyos a helyzet: néhány évvel ezelőtt eszembe sem jutott volna, hogy vízproblémával kell szembesülnünk itt, Európában, különösen Németországban vagy Ausztriában.

Nyitókép: Alain Pitton / NurPhoto / Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás