Hirdetés
greenfo/MTI/444.hu

Csak nemrég vált világossá a brüsszeli városvezetés számára, hogy a város egyik legismertebb köztéri alkotása, a Manneken Pis (pisilő kisfiú) szobrából, illetve szökőkútjából nem újrahasznosított víz csorog ki vizeletként, hanem sima, tiszta ivóvíz, mely aztán elfolyik a város csatornarendszerébe.

Napi 1000-2500 liter víz veszett így oda, mely akár 10 háztartás napi vízszükségletét is tudná fedezni. Ez azután derült ki, hogy egy mérnök, Régis Callens felszerelt egy mérőeszközt, és megnézte a szobor napi vízfogyasztását.

Maga a mérnök is azt gondolta korábban, hogy a szoborba vezetett víz egy zárt rendszerben mozog, azaz számtalan alkalommal újrahasznosítják az egyszer már kipisilt vizet, de meglepetésükre kiderült, hogy nem ez a helyzet. És mivel a szobor már jó régóta ott állt, sokan el se gondolkodtak ezen a kérdésen. 

A Guardian szerint a héten ezért átalakították a szobor alatti vízgyűjtő szerkezetét, és a jövőben vissza fogják juttatni a kipisilt vizet a szoborba, így végre a pisilő kisfiú szobra környezettudatos lesz. Ez most egyelőre egy átmeneti vészmegoldás volt, a tervek szerint pedig hamarosan egy nagyobb beavatkozás során véglegesítik a vízvisszaforgató rendszert.

Benoît Hellings, az egyik brüsszeli városatya elmondta: négyszáz év után először nem friss vizet pisil a Manneken Pis. "A város most megvizsgálja az összes központi szökőkutat, hogy ne fordulhasson elő hasonló pazarlás. Emellett az iskolákban és a sportcentrumokban is ellenőrzik a hasonló kutakat. Példát kell mutatnunk, és mindenkit arra biztatunk Brüsszelben, hogy figyeljen a vízfogyasztására" – fűzte hozzá.

A Manneken Pis bronzszobor a legendák egyike szerint egy kisfiúnak állít emléket, aki ily módon oltotta el a Brüsszel ostromlói által gyújtott tüzet. A szoborról számtalan másolat készült. Az eredeti szobrot többször megrongálták és ellopták, például 1817-ben. A köztéri szobrot rengeteg turista fotózza nap mint nap. A meztelen fiúcskának csaknem ezer ruhája van, és az év 130 napján ezekbe öltöztetik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás