Hirdetés
Darvas Béla

A Magyar Ökotoxikológiai Társaság (MÖTT) 13 éve, november utolsó péntekén, évente tartja meg tudományos konferenciáját az MTA Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényei keretében. Az eddigi évek gyakorlata szerint az idei rendezvény anyagai is megtalálhatóak írásos formában a MÖTT honlapján, és az Ökotoxikológia szaklap 3-4 számában, ahol elolvashatók az előadott vagy elektronikus poszteren tartott prezentációk.

2023 november 24-én tíz online előadás és öt elektronikus poszter bemutatására került sor a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szerverén. A konferencia házigazdája a MATE (Székács András és Csenki-Bakos Zsolt) volt. A kiemelt téma a glyphosate gyomirtó volt, amelyhez három előadás (plenáris előadó: Klátyik Szandra) és egy poszter fűződött. Dacára a hazai engedélyezésnek a hazai kutatók részéről ismételten több, a hatóanyagot (ökotoxikológiai áttekintés, hormonmoduláns és rákkeltésre utaló hatások) és készítményeit (formálási adalékanyagok – Bohus és mtsai) elmarasztaló eredmény látott napvilágot. Örömteli, hogy az általában mezőgazdasági ökotoxikológiára koncentráló tartalom, most bővült ipari ökotoxikológiával: műanyagok (Mörtl és mtsai, Göbölös és mtsai), UV-szűrők (Németh és mtsai) és gyógyszermaradványok (Fodor és mtsai) hatásaival, valamint az akkumulátorgyártás összetett toxikológiai problémájával (Darvas Béla) kapcsolatos környezetanalitikáról és toxikológiáról. Az életünk és környezetünk minden részében előfordul már olyan probléma, ami a környezetanalitika/ökotoxikológia tárgykörébe tartozik. Ez a tudományterület az egyik leggyorsabban fejlődő terület az ökológiai tudományokon belül.

A délelőtti és délutáni fél-félórás kérdések és hozzászólások szekcióján is kifejezett vita alakult ki. Míg a délelőtti szekcióban a gerinces kísérleti állatokkal való vizsgálatok hatósági szabályozásáról, addig délután az automatizált sorozatvizsgálatok és az egyedi kutatások értelmezése között, valamint a modellállatokon való eredmények extrapolálhatósága tekintetében.

A konferencia után került sor a MÖTT XXVIII. nyilvános közgyűlésére. A 2024-es konferencia házigazdája a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (Pirger Zsolt) lesz. A társaság három új tagot vett fel a soraiba (Gyurcsó Gergő, Izsák Bálint és Mörtl Mária).

Székács András a házigazda köszöntéjében kiemelte, hogy a MATE Szent István Campus-án, Gödöllőn újra indul az ökotoxikológus mesterképzés (MSc) magyar és angol nyelven egyaránt. A szakot 2009-ben Bakonyi Gábor indította el, nagy sikerrel, de 2017-ben a képzés adminisztratív okokból megszűnt. Nagy öröm, hogy a szak újraengedélyezését a kényszerű szüneteltetés után most – Székács András szakvezetésével – sikerült elérni. A MÖTT is arra hívja fel a figyelmet, hogy várja a hallgatókat a MATE ökotoxikológus MSc-képzésre és később a tagjai közé. A tudományterületen PhD-képzésben való részvételre is folyamatosan nyílik lehetőség.
Darvas Béla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás