Hirdetés

Elhagyták a Sándor-palota erkélyét negyed 12 után az Együtt-PM aktivistái. A fiatalok azon a létrán másztak le, amelyen feljutottak az erkélyre. Szabó Rebeka felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy “most az egyszer nézze a magyar emberek érdekét végre”, és ne írja alá a paksi bővítésről szóló törvényt.

A három demonstrálót, Barabás Richárdot, Simándi Szelimet és Rózsa Milánt, miután leértek, igazoltatták és felvették az adataikat a hatóságok. A fiatalemberek az erkélyről lehozott zászlók átadását megtagadták. Barabás Richárd a sajtó képviselőinek azt mondta: a Fidesz-KDNP képviselői a haza érdekeivel ellentétesen cselekedtek, amikor megszavazták a paksi bővítésről szóló jogszabályt.
Orbán Viktor "elpaksolta a hazát" – mondta. Kijelentette: a Sándor-palota nem méltó arra, hogy rajta legyen a nemzeti lobogó ameddig Áder János köztársasági elnök vissza nem küldi a törvényt a parlamentnek, vagy nem ír ki népszavazást a paksi bővítés ügyében.

Szabó Rebeka újságírók előtt felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy "most az egyszer nézze a magyar emberek érdekét végre", és ne írja alá a paksi bővítésről szóló törvényt. Hozzátette: azt kérik, hogy az államfő írjon ki népszavazást. A független képviselő azzal folytatta: aktivistáik a zászlókat azért vették el, mert úgy gondolják, hogy a csütörtökön elfogadott jogszabállyal Magyarország függetlensége sérült, és "távolodunk az Európai Uniótól és azoktól a demokratikus európai uniós értékektől, amiket ez a zászló is jelképez". Kijelentette: a lobogókat addig nem adják vissza, amíg a köztársasági elnök nem írja ki a referendumot.

Arra a kérdésre, hogy megfelelőnek és jogállaminak tartja-e az akciót, azt felelte, Magyarország sorsa, a gyerekek jövője forog kockán, ilyenkor minden békés eszközt meg kell ragadni a tiltakozásra. Arra is kitért, hogy aktivistáik azért vállalták a véleménye szerint rendkívül veszélyes mutatványt, mert minden lehetőséget meg akarnak ragadni, hogy bemutassák mennyire rossz az "Orbán-Putyin-paktum", amelyet "botrányos körülmények között" fogadott el a parlament csütörtökön. Az aktivisták transzparenseit a Sándor-palota őrei bevitték az erkélyről az épületbe. (MTI)

 

Aktivistáink elfoglalták a Sándor-palota erkélyét és, ahogy fogalmaztak: „megőrzésre” magukhoz vették a magyar és az uniós zászlót – közölte Facebook-oldalán a Párbeszéd Magyarországért (PM)  nem sokkal dél előtt.

Az Indexnek a tiltakozás szervezői elmondták, hogy az Együtt 2014 és a PM közösen szervezte az akciót, amelynek résztvevői jelenleg is az államfői hivatal épületénél vannak. „Miért féltek a népszavazástól?”, illetve „Paksról döntsön a nép!” feliratú molinókat helyeztek el a palota erkélyén. Az akcióval a holnapi, este 6-ra szervezett fáklyás tüntetésre is fel akarták hívni a figyelmet.

002

Fotó: Együtt-PM

A zászlókat akkor adják vissza, ha Áder János nem írja alá az Orbán–Putyin-paktumot megalapozó szerződést, és népszavazást ír ki Paksról. A tiltakozók szerint azzal, hogy a nemzeti lobogót és az uniós zászlót „átvették”, arra utaltak, hogy Pakssal kapcsolatos Orbán-Putyin-paktum felfüggesztette az európai Magyarország szuverenitását. Hazánk függetlenségének sorsa most Áder János kezében van.

A dél körül végetért akció után azóta több szervezet is reagált az akcióra, a Fidelitas például azt írta: "Még mindig lüktet az Unicum az Együtt-PM aktivistáiban", és "ma éppen a Sándor-palota volt az ökörködés terepe" – reagált a Fidesz ifjúsági szervezete. A Fidelitas közleményében azt írta: lassan nem maradt közintézmény, amelybe ne törtek volna be, nincs járda, amelyet ne firkáltak volna össze, és nincs erkély, amelyre ne másztak volna fel. "Számukra egy mandátum és pár perc hírnév minden balhét megér" – tették hozzá.
A Fidelitas szerint jobban járnának, ha megkérdeznék főnöküket, Bajnai Gordont, mit értett korábban az alatt, hogy a "Paksi bővítés nemzeti, stratégiai ügy".  A KDNP alelnöke komolytalannak, ízléstelennek és agresszívnak nevezte az Együtt-PM-nek a Sándor-palotánál végrehajtott, a paksi bővítés elleni tiltakozó akcióját. Rétvári Bence egy más témában tartott sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a tiltakozás azért hiteltelen, mert az Együtt-PM politikusai korábban támogatták az atomerőmű bővítését – írta a hvg.hu.
 


Csütörtökön reggel 7.50-kor a fideszes többség előrehozta a jövő hét csütörtökre tervezett az oroszokkal kötött paksi szerződésről szóló zárószavazást. Gyakorlatilag megpuccsolták a parlamentet, és 12.32-kor el is fogadták a szerződést. „Mi nem tudunk egy gyékényen árulni. Önnek még diplomája sem volt akkor, amikor én már nukleáris energia ellen voltam” Illés Zoltán vs. Szabó Tímea parlament lépcsőjén.  A szerződést ami azt jelenti, hogy atomerőművet építünk orosz technológiával, orosz hitelből, orosz fűtőanyaggal. Ami nem orosz, az az államdósság, és a baráti cégek extraprofitja. Ez az adósság kamatok nélkül kerül 300 ezer forintjába minden magyar állampolgárnak. De nem orosz még az elhasznált urán se, ugyanis 20 év után visszaküldik az oroszok a feldolgozott atomhulladék maradékát, ami ezután magyar földben fog sugározni. RÉSZLETEK >>>

Kapcsolódó anyagok:

Népszavazás Paksról? Na ne!

A paksi bővítésre ma igennel szavazó képviselők listája

Az atom, mint biztonságos és tiszta energia? Felejtsük már el!

Szirénázás után szavazta meg a Fidesz-KDNP és a Jobbik a paksi mutyit

Parlamenti Fidesz atompuccs – mit lehet szólni ennyi idiótához?

A paksi bővítés ára: drágább áram, brutális veszteség

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás