A rovat kizárólagos támogatója

Újraindult hírháttér podcastunk témái: a zöldmosás betiltása, intenzív osztályra küldheti az egészségügyet a klímaváltozás, még az unokáiknak is ártanak a vegyi anyagokkal szennyezett apák, a biohulladék begyűjtési rendszer kérdőjelei, Budapest zöldítési tervei, mi fán terem az ESG, és hogyan vehetünk részt a közösségi mezőgazdaságban.

A greenfo hűséges olvasói és hallgatói emlékezhetnek még ZÖLD HÉT podcast sorozatra, melynek adásaiban szakértő vendégeinkkel az adott hét fontos zöld híreit beszéltük meg, jártuk körül, magyaráztuk el az összefüggéseket. Egy hosszabb kényszerszünet után most újraindult a ZÖLD HÉT – igaz egyelőre kétheti rendszerességgel – köszönhetően az Ökotárs Alapítvány és a Mérték Médiaelemző Műhely pályázati támogatásának. Most is mint korábban a vendégek ajánlanak számukra fontos környezetvédelemmel kapcsolatos híreket a közelmúltból, melyekről részletesebben beszélgetnek, hogy jobban megértsék a hátteret, a lényeget.

Sarkadi Péter vendégei:
Gulyás Emese közgazdász, szociológus a 2002-ben alapított Tudatos Vásárlók Egyesülete alapítója, elnöke, és
Kis Anna meteorológus, a földtudományok doktora, az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa, a Másfél fok egyik állandó szerzője.

Íme az első rész témái:

Még az unokáiknak is ártanak a vegyi anyagokkal szennyezett apák

Nem csak az anyákon múlik, hogy gyermekük már magzati korban mennyi vegyi anyag hatásával találkozik. Egy új kutatás kimutatta, amit eddig nem vizsgáltak: az apák gyermekeiknek, sőt és még unokáiknak is átörökítik, ha szervezetük vegyi anyagokkal szennyeződött. Jelenleg 350 ezer féle vegyi anyag van forgalomban.
Vegyi anyagok összeadódó hatása- a koktélhatás azt jelenti, hogy a vegyi anyagok együttes hatása gyakran más, sőt súlyosabb lehet, mint az egyes anyagok önálló hatása.

Kockázatok és mellékhatások: intenzív osztályra küldheti az egészségügyet a klímaváltozás

Az egészségügyi Világszervezet szerint Európában az allergiások száma 25%-ról 50%-ra is megnövekedhet 2050-re. A szélsőséges időjárási helyzetek közül az extrém hőség okozza világszerte a legtöbb halálozást: 2000 és 2019 között ez az érték 489 ezer fő volt egy évre vetítve, amely elsősorban Ázsiát és Európát sújtotta. A probléma jóformán az összes lakott területet érinti – a világ népességének fele az elmúlt évtizedben átélt legalább egy rekord hőmérsékleti maximumot. Magyarország a 100 000 főre jutó (25 évnél idősebb), PM2.5-nek tulajdonítható krónikus tüdőbetegséggel élőket tekintve a 4. helyet foglalja el a 30 európai országot tartalmazó listában.

A zöldmosás betiltása

Természetes, eco, környezetbarát… Sok terméken vannak ilyen címkék, de ezek az állítások gyakran nem bizonyítottak. Az EU szeretné biztosítani, hogy a termék környezetre gyakorolt hatásával, élettartamával, javíthatóságával, összetételével, gyártásával és felhasználásával kapcsolatos összes információ ellenőrizhető forrásokból származzon. Az EU szeretne véget vetni a zöldmosásnak, és több tájékoztatást nyújtani a fogyasztóknak az általuk vásárolt termékek tartósságáról.

Valóban jobb a drágább készülék?
A kézi vagy a gépi mosogatás a zöldebb? Ha a gépnél döntünk, mire érdemes figyelni a vásárláskor? Ebben segít a Tudatosvásárlók legújabb terméktesztje.

A biohulladék begyűjtési rendszer kérdőjelei

Három városban már elindult, Budapesten csak márciusban kezdődik a biohulladék szelektív gyűjtése. A telex szerint Szolnokon indult el Magyarországon elsőként a háztartási biohulladék szelektív gyűjtése, majd másodikként Székesfehérvár, e héten pedig Kaposvár lépett be a rendszerbe. Az idénre ígért 460 ezerből mintegy 60 ezer ember már megkapta a háztartási biokukáját, de a közeljövőben Miskolcon és Cegléden, márciusban pedig várhatóan Budapesten is elkezdhetik az érintett háztartások az élelmiszer-hulladék szelektív gyűjtését.
Mennyire optimista hír ez?  Öt éve tudjuk, hogy be kell vezetni, mégis az utolsó pillanatban, kapkodva indult el a teszt gyűjtés.

Budapest zöldítési tervei

Zöld Nagykörút, Pezsgő utcai élet, Nagyvárosi presztízs. A Fővárosi Önkormányzat célja egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz egy élhető és élettel teli Nagykörút kialakítása. A fejlesztése nem csak a közlekedésről szól. Komplex megújításra van szükség, melynek célja a körút mára megkopott vonzerejének, pezsgő kulturális és kereskedelmi életének helyreállítása. Olyan Nagykörutat szeretnénk, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy épp boltot üzemeltetni.

Magyarországi ESG-törvény: aki lapít, akár pénzbüntetésre is számíthat.  

A 2024. január 1-jétől hatályba lépett ESG-törvénnyel a jelentéstételi kötelezettség mellett számos új más feladat is vár a szervezetekre és az üzleti folyamataikra: dedikált személyek kiválasztása, új munkafolyamatok felállítása, kockázatkezelési és panaszkezelési rendszerek bevezetése, vagy az ESG menedzsment platformra történő adatfeltöltés. A kedvező hitelbírálatot is támogató ESG-beszámolóban az érintett vállalatoknak évente kell nyilatkozniuk a környezeti és társadalmi hatások fenntarthatósági célú átvilágításáról, beleértve a saját működésüket és a beszállítói lánc tevékenységét is.
Az ESG (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) a fenntarthatóságért végzett munkát teszi láthatóvá és mérhetővé a közép- és nagyvállalatok esetében. Miért fontos hír ez a fogyasztó polgár számára?

Hüvelyesekkel a húsfogyasztás csökkentéséért

A február 10-én indult kampányában hazai vagy közeli forrásból beszerezhető növényi fehérjeforrásokat mutat be a fenntartható étkezést népszerűsítő Felelős Gasztrohős Alapítvány. A dietetikussal összeállított informatív grafikák mellett tippekkel, receptekkel is segítenek a fenntarthatóbb étkezés iránt érdeklődőknek. A kampányhoz a Fenntartható Vendéglátóhelyek is csatlakoznak.

Hüvelyes kisokos. Így lesz a bab, lencse, csicseriborsó könnyű, emészthető étel

Kapcsolódó esemény: Családi Nap a Közösségi Mezőgazdálkodásról 2024 február 24-én

A műsor az Ökotárs Alapítvány  és a Mérték Médiaelemző Műhely pályázati támogatásával valósult meg.
Az itt megjelenő vélemények nem tükrözik a támogatók álláspontját.

A 2022. április 22-én, a Föld Napján indult heti hírháttér podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás