Hirdetés

Egyszerűsödhet a zöld technológiák nemzetközi kereskedelme, miután az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és 11 további ország tárgyalásokat kezdett a Kereskedelmi világszervezetnél (WTO) az e termékeket terhelő vámtételek 1000 milliárd dolláros csökkentéséről.

A WTO-n keresztül koordinált vámcsökkentési javaslat 86 százalékát fedné le olyan termékek világszintű kereskedelmének, mint a napelemek, szélerőmű turbinák és víztisztító berendezések. E termékek amerikai exportja 106 milliárd dollárt tett ki 2013-ban. Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelemügyi képviselője szerint néhány terméknél 35 százalékos vámok vannak érvényben. A vámok eltörlése egybeesik Barack Obama amerikai elnök elképzeléseivel, aki elkötelezett támogatója a klímaváltozás elleni harcnak.

Az Európai Unió (EU) tisztviselői szerint első lépésként a vámokat kell lejjebb vinni, második körben a nem-vámjellegű korlátozásokat is felszámolhatnák, és a termékek mellett a szolgáltatások kereskedelme is szabadabbá válhatna. Az EU különösen támogatja a kezdeményezést, mivel vezető szerepet tölt be a zöld technológiák nemzetközi szintű exportjában és importjában.
 


Győzött a napenergia, a nagy szénerőművek és a centralizált energiatermelés napjai meg vannak számlálva – írja a The Guardian. A brit lap Ausztráliából kölcsönzött példája szerint 2018-ra a napelemek kifizetődő megoldást jelentenek majd a nagyvárosok energiaellátására, és 2040 körül eljön az a pillanat, amikor a felhasznált energia nagyobbik felét a felhasználás helyén fogják megtermelni.

Tíz éven belül az ausztrál háztartások 75 és a kereskedelmi ingatlanok 90 százalékában lesz az egész tetőt befedő napelem, a szénerőművek pedig nem fogják tudni eladni a terméküket. A hálózati és az elosztási költségek 19 centet tesznek ki kilowattóránként, a napelemek viszont már jelenleg is 12–18 centes önköltséggel termelik az áramot, ráadásul a napenergia költségszintje folyamatosan csökken. Ez azt jelenti, hogy a szén akkor sem lenne versenyképes az áramtermelésben, ha az erőművek ingyen adnák. Ausztráliában már ott tartanak, hogy próbálják lassítani a napelemek terjedését – például azzal, hogy csak nyomott áron veszik át a háztartásoktól a többletet, és újabb napelempanelek helyett akkumulátorok telepítésére (végső soron önellátásra) próbálják rávenni az embereket a szolgáltatók. Részletek >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás