Hirdetés
greenfo/MTI

Az elmúlt tíz évben Kínában eltűnt vizes élőhelyek, lápos területek nagysága meghaladja Hollandia területét, ami azt jelzi, hogy a kelet-ázsiai óriásnak további vízhiánnyal, illetve annak következményeivel kell számolnia – derült ki egy hétfőn Pekingben ismertetett országos felmérésből.

Az erdészeti hivatal kutató szakemberei 2009 és 2013 között végezték el vizsgálataikat, amelyekből kiderült, hogy e területek 2003 óta csaknem 9 százalékkal, mintegy 340 ezer négyzetkilométerrel fogyatkoztak meg. A világ lakosságának egyötödével rendelkező ország az édesvízi forrásoknak mindössze 6 százalékával rendelkezik, s a vízhiány – különösen az északi részekben – már eddig is komoly gondokat jelentett.

Csang Jung-li, a hivatal igazgatóhelyettese tájékoztatóján közölte, nyilvánvalóvá vált, hogy e területek védelmével, illetve védelmük jogszabályi garanciáival gond van. Mint kiderült, egy részüket a mezőgazdaság szolgálatába állították, míg voltak, amelyeket az urbanizáció falt fel, illetve az éghajlatváltozás következtében száradtak ki. Az infrastrukturális beruházások miatt elvesztett területek az elmúlt évtizedben megtízszereződtek.

A természetes vizes élőhelyek által lefedett területek nagysága ma 46,67 millió hektár Kínában, ami a teljes vizes területnek a 87 százalékát jelenti. 2005 és 2010 között hivatalosan 9 milliárd jüant (325,9 milliárd forint) különítettek el e térségek védelmére, de ténylegesen ennek csupán 38 százalékát használták fel – számolt be Csang Jung-li. A 2011 és 2015 közötti ötéves időszak terveiben 12,9 milliárd jüan (467,2 milliárd forint) a veszélyeztetett területek védelmére fordítható összeg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás