Hirdetés
greenfo/mti

Az LMP több zsák hasznosítandó hulladékot, többek között használt gumiabroncsokat, rossz ventillátort és számítógép-alkatrészt, üres sörösdobozokat, illetve akkumulátort vitt a Vidékfejlesztési Minisztérium elé, hogy így fejezzék ki: rossznak tartják a hétfőn elfogadott termékdíjtörvényt.

Szilágyi László az épület előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az állam a nyakába vette a hulladékgazdálkodást és ezért hozták a hulladékot Illés Zoltán környezetügyi államtitkárnak. Úgy fogalmazott, hogy rossz minőségű jogszabály született, de még annak sem látják a garanciáját, hogy az működni fog.

Példaként említette, hogy a termékdíjtörvény kapcsán tervezett körülbelül ötvenmilliárd forintos bevételből 24,5 milliárd forint mindenképpen az államkasszába kerül. Véleménye szerint ha nem folyik be a teljes tervezett összeg, akkor nem biztos, hogy elég pénz jut majd a hulladékgazdálkodásra és előfordulhat, hogy nem sikerül teljesíteni az uniós kvótát. Ezt pedig büntetések követhetik – mutatott rá. Az ellenzéki képviselő hozzátette, hogy a nemzetközi közbeszerzések során a külföldi cégek elvihetik a szelektíven gyűjtött hulladékot, így pedig magyar munkahelyek szűnhetnek meg. Megjegyezte, hogy a jogszabályt egy egyéni képviselői indítvány nyomán "gyorsan verték át" a parlamenten, anélkül hogy egyeztettek volna róla.

Kitért arra is, hogy a törvény sértheti az uniós szabályozást, például az elektromos és elektronikus hulladékokról szóló direktívát. Ha a ratifikáció során elmarasztalják Magyarországot, akkor előfordulhat, hogy az új rendszerben még, a régiben pedig már nem működhet a hulladékhasznosítás rendszere – adott hangot félelmeinek. Kérdésre válaszolva szinte biztosra vette, hogy a gyártók a termékdíjat "továbbra is" ráterhelik majd a vásárlókra. Az LMP-sek mintegy fél óráig vártak, hogy Illés Zoltán megjelenjen, majd – mivel az államtitkár nem ment addig a helyszínre – végül összegyűjtötték és elszállították az általuk odavitt hulladékot.

Kapcsolódó anyagok:

Termékdíj fordulat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás