Hirdetés

A piaci árnál tíz százalékkal drágábban, de tisztán megújuló forrásból termeli meg az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport a Zöld Tarifával vételezhető villamosenergiát, amely a társaság szolgáltatási területén bármely háztartás számára elérhető. A Hernád vizének energiája kb. ezer háztartás kiszolgálásához elegendő.

A környezettudatosság jegyében zöldtarifás rendszert dobott piacra az Elmű-Émász. A 10%-kal magasabb ár kilowattóránként körülbelül 5 forint többletet jelent a villamosenergia árában, ami egy átlagos háztartás évi 2.500 kilowattórányi felhasználásánál 10.000 forint pluszt eredményez. A zöld energia a technológiája miatt kerül drágábba, mint például a Paksi Atomerőműben megtermelt áram. A bevallottan az eltökélt környezetvédőknek szóló tarifát választók azonban biztosak lehetnek abban, hogy áramhasználatukkal nem növelik a szén-dioxid kibocsátást. A társaság ugyanis a zöld tarifa mögé beállított egy százéves, kis vízierőművet Felsődobszánál a Hernád folyón. Az 500 kW kapacitású vízerőmű eddig is a cég tulajdonában volt, most az általa termelt áramot mind a zöld tarifát választók szolgálatába állítják. Ez az erőmű körülbelül ezer háztartás kiszolgálásához elegendő áramot termel. Ha ennél nagyobb lesz az érdeklődés a zöld tarifa iránt, akkor az ELMŰ-ÉMÁSZ további zöldenergia-előállítót von be a termelésbe: már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak biomassza- és biogáz erőművekkel.

„Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport hosszútávú stratégiájának kulcseleme a fenntartható energiagazdálkodás megteremtése. A Zöld Tarifa bevezetésével tulajdonképpen fogyasztóinkkal fogunk össze, hiszen lehetőséget biztosítunk számukra, hogy növeljék a megújuló energiaforrások részarányát és jelentőségét a hazai energiatermelésben.” – mondta el Dr. Kövesdi Zoltán, a Társaságcsoport igazgatóságának tagja.

A Társaságcsoport szakemberei fontos lépésnek tartják a Zöld Tarifa bevezetését: Magyarországon ez az első olyan lehetőség, hogy az ökotudatos életmódot folytatók áramhasználatukkal is csökkenthessék ökológiai lábnyomukat. A Zöld Tarifa megjelenése iparági szempontból is jelentős: hazánkban eddig a tisztán megújuló energiaforrásokon alapuló energiafogyasztást senki sem ösztönözte, viszont az ELMŰ-ÉMÁSZ közvetítésével mostantól – egy egyszerű tarifaváltással – bármelyik háztartás támogathatja a víz természetes energiájának hasznosítását.

Nagy Zoltán, a társaság értékesítési igazgatója szerint az új csomag választása nem jelent fizikai változást a fogyasztóknál az áramvételezés terén, „nem építenek be egy zöld konnektort" a lakásba. Alapvetően egy szerződéstechnikai módosításról van szó. A szerződők számára pedig egy független auditor igazolja, hogy valóban zöld áramot kap.

Ullmann Mónika, a Zöld Tarifa Nagykövet-asszonyaUllmann Mónika, a Zöld Tarifa Nagykövet-asszonyaA zöldtarifás rendszer első ügyfele Ullmann Mónika volt, a színésznő a Zöld Tarifa nagykövete.

A megújuló energia terén Magyarország jelentős lemaradásban van, ugyanis jelenleg a teljes energiatermelésnek alig 6%-át adják a megújuló források. A kormány terveiben ezt az arányt 2020-ra 14,6%-ra kívánja feltornázni. A zöldáram részaránya csak néhány százalék, és 10 év múlva sem lesz több 11%-nál. Számos nyugat-európai országban működik a rendszer, és a szolgáltató úgy gondolta, hazánkban is lenne kereslet a környezetkímélő megoldás iránt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás