Hirdetés
greenpeace

Szükségtelen és elkapkodott az új atomerőmű. A Greenpeace tiltakozik az ellen, hogy a kormányzat kiemelt fontosságú és szükséges beruházásnak minősítette a Paksi Atomerőmű telephelyén két új atomreaktorblokk építését.

Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Magyarországnak nincs szüksége az új paksi blokkokra. Az atomerőművi áramtermelés nem járul hozzá a fenntartható fejlődéshez, mivel eleve nem fenntartható energiatermelési mód. Nukleáris energia helyett megújuló energiába kell beruháznia az országnak.”
Több tanulmány, köztük a Greenpeace Progresszív Energia[Forradalom] című tanulmánya  is bizonyítja, hogy az elöregedő és veszélyes paksi blokkok lépcsőzetes leállításával, új atomerőmű nélkül, és a fosszilis áramtermelés nagy részének kivezetésével együtt is biztosítható a lakosság biztonságos és költséghatékony áramellátása. Ha kihasználjuk a hazai megújuló energiásban és az energiahatékonyságban és energiatakarékosságban rejlő lehetőségeket, mindez rengeteg új, zöld munkahely teremtésével megvalósítható.

A Greenpeace határozottan ellenzi, hogy kiemelt fontosságú beruházássá minősítették az új paksi blokkokat. Egy atomenergetikai projektnél a körültekintésre, biztosítékokra és teljes átláthatóságra van leginkább szükség. Ezzel szemben a kiemelt beruházássá minősítés az ellenkezőjét rögzíti: gyorsított ütemben, kevéssé átgondolt módon és társadalmi kontroll nélkül valósíthatják majd meg a terveket.

Rohonyi hozzátette: „Két dolog a fukusimai atomkatasztrófa óta biztosabb, mint valaha: egyrészt nincs biztonságos atomenergia, másrészt még akár egy nemzeti áramtermelésben nagy szerepet játszó atomerőmű is már rövid távon kiváltható. A kormány nukleáris tervei élesen szemben állnak Magyarország környezeti és a magyar állampolgárok alapvető érdekeivel és a nemzetközi trenddel.”


A Kormányszóvivői Iroda közleménye 2012. május 30., szerda.

A Kormány a Paksi Atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokk (blokkok) megvalósítását a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tekinti.
A Kormány azt a célt tűzte ki, hogy előkészíti a paksi telephely új, két blokkból álló bővítését, hogy azok 2020 és 2030 között üzembe lépve hatékonyan hozzájárulhassanak a nemzetgazdaság fenntartható fejlődéséhez. Ennek megvalósításával a magyarországi nukleáris kapacitás további évtizedekre fenntarthatóvá válik, miután a jelenleg működő blokkok 2037-ig leállításra kerülnek.
A hazai ellátásbiztonság, árstabilitás garantálása atomerőművi blokkok létesítését teszi szükségessé. A részletes rendszervizsgálatok alapján 2020-2030 között a hazai rendszerbe 2-3000 MW atomerőművi kapacitás beépíthető és kihasználható. A számítások alapján csak ezzel biztosítható a fogyasztói árak minimalizálása, a világpiaci tüzelőanyag áraktól csekély mértékben függő fogyasztói árstabilitás. Az atomerőművi blokkok létesítését indokolja a klímavédelmi követelmények által elvárt széndioxid kibocsátás csökkentés is.

Nemzetgazdasági jelentőségére való tekintettel a Kormány úgy döntött, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kormánybizottságot állít fel a beruházással kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére. A bizottság további két tagja Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Kapcsolódó anyagok:

Mi lesz a paksi védelmi réssel?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás